Nepoljuljan vrh ljestvice najmoćnijih menadžerica

Autor: Marina Šunjerga/VLM , 05. prosinac 2013. u 19:37
Malin Holmberg, Ljerka Puljić, Marinka Grgić, Lada Tedeschi Fiorio i Vedrana Jelušić Kašić/Željko Lukunić/PIXSELL

Ljerka Puljić (Agrokor), Gordana Kovačević (ENT) i L. Tedeschi Fiorio (Atlantic) vode godinama.

Deveti izbor 300 najmoćnijih žena u hrvatskom gospodarstvu nije donio veća iznenađenja među prvih deset menadžerica, ali je zamijećeno da se moć koncentrira u rukama sve manjeg broja tvrtki.

Listu već godinama predvodi Ljerka Puljić, starija izvršna dopredsjednica Agrokora, a slijede čelnica Ericssona Gordana Kovačević te dopredsjednica NO-a i suvlasnica Atlantic grupe Lada Tedeschi Fiorio. Novo ime među najutjecajnijim ženama je Vedrana Jelušić Kašić, koja vodi EBRD u Hrvatskoj, na osmom mjestu.

Tu su i veteranke liste, članica Uprave HT-a Irena Jolić Šimović na četvrtom mjestu te Mladenka Grgić iz Euroherc osiguranja na petom. Slijede Iva Balent, direktorica marketinga Agrokora, Anđelka Buneta iz Fine, Malin Elisabeth Holmberg iz Tele2 i Đozi Heberling iz Plodina. Ljestvicu najmoćnijih 300 žena Lider je sastavio u suradnji s tvrtkom Bisnode. Naime, analiza koju je za Lider izradio Bisnode pokazuje da su na top 300 listi žene iz 184 tvrtke, dok je lani u izboru bilo 209 tvrtki. Pada i upravljačka moć jer tvrtke koje vode žene imaju sve manje prihode.

Vrhunac je bio 2010., kad je tristotinjak najuspješnijih žena upravljalo sa 34,5 mlrd. kuna, dok je lani taj iznos pao na 26,6 milijardi, što je oko 8 posto BDP-a. No, te su žene iznimka u muškom svijetu jer ih na vodećim pozicijama ima manje od šest posto iako su obrazovanije i brojnije od muškaraca. Porazan je i podatak da ima dvostruko više poduzetnika od poduzetnica jer dokazuje da su žene manje odvažne krenuti u posao. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

To je smiješno da netko tko nije vlasnik bude proglašen “moćnim”. U malim gospodarstvima poput hrvatskog moćni su samo vlasnici. nije to Amerika pa da netko bude kao Ballmer iz Microsofta moćan.

New Report

Close