Nekad elitno naselje u Zagrebu: Danas žive izolirano, dijele WC-e i nemaju asfalta

Autor: Poslovni.hr , 26. ožujak 2013. u 09:45
Foto: Željko Hladika/PIXSELL

Osim dobre lokacije, u naselju nemaju ništa, žale se stanovnici.

Iako žive gotovo u centru Zagreba, stanovnici naselja na Radničkoj cesti kao da su zaostali u vremenu kada je oko njih postojala tek livada i vrtovi, a u njihovu susjedstvu ustaška policija, piše Večernji list. 

Kućice koje su okružene Vukovarskom i Heinzelovom ulicom i broje 152 stana jedini su dokaz prošlosti okružen visokim poslovnim zgradama i neboderima te modernim stambenim zgradama. 'Mi smo vam kao amazonsko pleme koje još nitko nije otkrio',  rekao je za Večernji Tomislav Gabrić. U Plinarskom naselju, koje stanovnici od milja zovu 'gradske kuće', postoji dvadesetak starih obitelji čiji su se članovi tamo i rodili. 'Kućice su sagrađene 1927. za gradske oce, odnosno one koji su radili u gradskim tvrtkama. Tada je ovo mjesto bilo poznato kao elitno naselje, a danas su ovdje uglavnom obitelji slabijeg imovinskog statusa. Gradsko zemljište i stanove neki su i otplatili, no još ima i kuća u vlasništvu grada', kazao je za Večernji Vladimir Kobeščak. 'Ruše nas već 45 godina, ali nikako da to ostvare. Kad se sagradila zgrada Hitne pomoći u Heinzelovoj, koja stoji odmah uz nas, trebalo je na mjestu naselja staviti prilaz za vozila, ali ne znam gdje je zapelo', kaže Kobeščak i dodaje da su im jednom nudili stanove u zamjenu, ali zamjenska lokacija bila je Sopnica-Jelkovec pa su ljudi odlučili pričekati bolju ponudu.

Osim dobre lokacije, u naselju nemaju ništa, žale se stanovnici. 'Nemamo asfalta otkako su nam kopali kanalizaciju, grijemo se na struju koju plaćamo petstotinjak kuna, a i voda je skupa', rekla je Dragica Krištović koja živi u 30 kvadrata, a zidovi stana popucali su zbog gradnje okolnih zgrada. U istom je naselju još od NDH.  'Kad su minirali postojeće zgrade, ovdje se treslo kao da je potres, a bilo ih je nekoliko takvih', kazala je jedna od stanovnica Plinarskog naselja pokazala WC i tuš koje dijeli sa susjedom.

 

Tekst u cijelosti pročitajte ovdje

Komentirajte prvi

New Report

Close