Ne žele da Vlada cijene energenata prepusti zakonima tržišta

Autor: Poslovni.hr/Hina , 05. listopad 2012. u 13:50
PXL

Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) usprotivili su se danas prijedlogu Zakona o energiji, koji Vlada upućuje u saborsku proceduru.

Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) usprotivili su se danas prijedlogu Zakona o energiji, koji Vlada upućuje u saborsku proceduru, jer se njime cijene energenata prepuštaju zakonima tržišta, a Vlada se odriče mogućnosti utjecaja na formiranje njihove konačne cijene.

Dosad je Vlada određivala visinu pojedinih tarifnih stavki u tarifnim sustavima, a u prijedlogu novog zakona se formiranje cijene energenata prepušta zakonima tržišta, što se opravdava usklađivanjem s EU. To je loše i opasno po hrvatske građane jer zakoni tržišta za formiranje cijena energenata znače moguća stalna poskupljenja, što se opravdava nagomilanim gubicima, kao što je nedavno učinilo i HEP-Toplinarstvo u Zagrebu.

Ako se Vlada odrekla utjecaja na cijenu energenata, tada je poslala jasnu poruku kako se odlučila za potpunu liberalizaciju, a iskustva nam kazuju kako svaka liberalizacija u konačnici završi kao deregulacija, što se ne smije dogoditi, poručuje NHS u priopćenju.

Hrvatski građani, suočeni s gospodarskom krizom, visokom stopom nezaposlenosti, gubitkom radnih mjesta i izrazito niskom kupovnom moći očekuju od Vlade primjerenu zaštitu od čimbenika na čiji nastanak ne mogu utjecati, a koji itekako utječu na njih i njihov standard, kaže se u priopćenju.

NHS stoga poziva Vladu da još jednom promisli o svojem prijedlogu i da zadrži barem neki oblik utjecaja na određivanje visine cijena energenata kako bi se mogli ublažiti potpuno izvjesni novi i neizdrživi udari na građane, koji ionako nemaju dovoljno sredstava za pokriće rastućih mjesečnih troškova.

Komentirajte prvi

New Report

Close