“Ne samo da je Hypo upisao hipoteke,već ostajemo i bez tvrtke ako ne platimo rate”

Autor: Suzana Varošanec , 30. prosinac 2009. u 22:00

Banka je upisala hipoteke na nekretninama i fiducijarni prijenos udjela u društvu koje može lako preuzeti

Uprava Skiper rezidencije demantira austrijske medije koji posljednjih dana prenose neutemeljene tvrdnje da je Hypo grupa hotelske projekte u Hrvatskoj, pa tako i savudrijski resort prekomjerno kreditirala te se na tim plasmanima nije adekvatno osigurala. Ljubica Marfan, članica Uprave Rezidencije Skiper, potvrdila je Poslovnom dnevniku da je za 242 milijuna eura kredita za izgradnju turističkog naselja austrijska Hypo banka s investitorom ugovorila i dobila najjača sredstva osiguranja. Hypo iz Klagenfurta je financirao projekt tvrtke Rezidencija Skiper d.o.o. za koji je, u razdoblju od 2002. do 2009. angažirano 242 milijuna eura.

Zabrana raspolaganja
U taj iznos uključena je glavnica i kamate na dan 31. prosinca 2009. Banka je upisala hipoteke na nekretninama i fiducijarni prijenos poslovnih udjela u društvu koje Hypo može vrlo lako i u kratkome roku vlasnički preuzeti u slučaju da se krediti ne bi otplaćivali. A na sve to dolazi i mjera zabrane raspolaganja poslovnim udjelima bez suglasnosti banke”, kaže Marfan i dodaje: “Hypo banka je u pisanoj formi u ljeto 2008. dozvolila vlasnički prijenos s utemeljitelja projekta Mire Oblaka na grupu Vegrad koja drži 75 posto vlasništva, a Hypo ima ostatak”. Tvrdi da su potpuno neistiniti dijelovi izvješća revizorske kuće Ernst & Young, koju je Bayern LB (BLB) 2007. angažirao da napravi due diligence u Hypo grupi, kao i njenim tvrtkama u Hrvatskoj, a koji se odnose na Skiper. Revizor navodi kao Hypov loš primjer kreditiranje tvrtke Skiper rezidencija, investitora u turistički projekt Adriatic Kempinski u Savudriji i to s obrazloženjem da je ‘akutan’ u pogledu naplativosti kredita. “Kako su svi instrumenti osiguranja ugovoreni od prvog do posljednjeg kreditnog ugovora i kako su javni zemljišno-knjižni podaci, kao i zabilježbe na Trgovačkom sudu u Pazinu, jako se čudimo da austrijski mediji spekuliraju o tome kako se Hypo banka ne bi osigurala kod nas prilikom plasmana kredita.

Pozitivan primjer
Odbijam i samu pomisao na to da revizorska kuća eventualno ne bi raspolagala tim službenim podatkom”, kaže Marfan. Uz Kempinski hotel s pet zvjezdica izgrađeno je 11 apartmanskih rezidencija sa 80 smještajnih jedinica za po 4 osobe i 28 vila s grijanim bazenima. Izgrađena je infrastruktura turističkog naselja i golf igralište sa 18 rupa. Marfan zaključuje da sadržaji omogućuju cjelogodišnji rad te stoga tvrdi da projekt nije problematičan nego je “pozitivan primjer ulaganja u hrvatski turizam zbog kojeg je otvoreno 200 novih radnih mjesta”.

Davor Holjevac, HNB

Stalno pratimo izloženost i nećemo dozvoliti povećanje
“Pratimo što se događa, u stalnom smo kontaktu s Upravom i nedavno smo imali sastanak s članovima Nadzornog odbora. Stanje u Hypo Alpe-Adria banci je stabilno i nema nikakvih poremećaja”, kaže viceguverner HNB-a Davor Holjevac.”Nećemo dozvoliti povećavanje izloženosti, odmah ćemo tražiti dodatni kapital kojeg mora osigurati vlasnik”, kaže viceguverner HNB-a.
(ab)

Monitoring

Povjerenik provjerava na što trošimo novce
Marfan kaže da je netočno da Rezidencija skiper d.o.o. ne otplaćuje kredite. “Do sada je na ime povrata kredita uplaćeno banci 18 milijuna eura. Svi su krediti namjenski iskorišteni, a nad utroškom je stalno bio monitoring Hypo banke preko povjerenika. Nadzirali su tijek izgradnje i opremanja, te novčani tijek između banke i investitora”, kaže ona.

Komentirajte prvi

New Report

Close