“Ne Plominu” – Zelena akcija i Zelena Istra predale tužbu Upravnom sudu

Autor: Agencija VLM , 29. listopad 2012. u 13:29
Članovi udruge Zelena akcija i Zelena Istra pred zgradom Upravnog suda / PXL

Ekološki aktivisti traže poništenje ekološke dozvole za Termoelektranu Plomin C.

Udruge Zelena akcija i Zelena Istra danas su na Upravnom sudu u Rijeci predali tužbu protiv Ministarstva zaštite okoliša i prirode zbog izdavanja ekološke dozvole za izgradnju TE Plomin C. U postupku pred sudom, kako su i najavili nakon što je ministarstvo u rujnu izdalo rješenje o objedinjenim uvjetima zaštite okoliša za plominsku termoelektranu, nastojat će dokazati nelegalnost cijelog procesa i zaustaviti ga. Kako su nakon predaje tužbe istakli Bernard Ivčić, predsjednik Zelene akcije, i Dušica Radojčić, predsjednica Zelene Istre, tužbom su zatražili odgodu gradnje termoelektrane sve do pravomoćne presude u postupku pred Upravnim sudom. U pravnoj proceduri slijedi odgovor na tužbu od ministarstva u roku od mjesec dana, a potom bi Upravni sud trebao zakazati prvu raspravu.

– Očito je da je TE Plomin suprotna prostornom planu Istarske županije i da ćemo u slučaju njene izgradnje trebati plaćati troškove emisija ugljikova dioksida, da će imati negativan utjecaj na zdravlje stanovnika Labinštine i okolice i da nas dovodi u energetsku ovisnost o uvoznom ugljenu – kazao je danas Ivčić dodajući da su u tužbi protiv Ministarstva zaštite okoliša i prirode naveli cijeli niz razloga zbog kojih ekološka dozvola za Plomin treba biti poništena.

– Cijeli postupak procjene utjecaja na okoliš patio je od niza nedostataka te je vrlo površno obradio utjecaj na zdravlje i živote ljudi, ignorirana su upozorenja o ekonomskoj i financijskoj šteti, a posljedice takvog neodgovornog pristupa snosilo bi lokalno stanovništvo kroz opterećenje okoliša i svi građani Hrvatske zbog ekonomske štete. Postupak procjene utjecaja zahvata na okoliš razmatrao je samo varijante tehnologije izgaranja ugljena bez razmatranja mogućnosti korištenja drugih energenata i tehnologije što nije u skladu sa Zakonom o zaštiti okoliša i Uredbom o Procjeni utjecaja na okoliš – objasnio je Ivčić.

Upozorio je da se strateškom partneru, s kojim je potpisivanje ugovora najavljeno za proljeće sljedeće godine, nudi nesiguran i rizičan projekt, dugoročno neisplativ, što potvrđuje činjenica da u Europi ulagači nemaju interes ulagati u termoelektrane na ugljen.

Komentirajte prvi

New Report

Close