Ništa od male Norveške

Autor: Marija Brnić , 04. siječanj 2016. u 08:11
Barbara Dorić, ravnateljica Agencije za ugljikovodike, Foto: Boris Ščitar / Pixsell

U Ministarstvu i Agenciji za ugljikovodike ne žele službeno govoriti o budućnosti istraživanja nafte i plina.

Sudeći prema prvom intervjuu novog mandatara Tihomira Oreškovića, Hrvatska je sve dalje od ostvarenja plana prethodne Vlade da Hrvatska postane malom Norveškom. Orešković ne skriva da neće dopustiti istraživanje nafte u Jadranu. “Ne daj Bože da se dogodi kakva havarija. Jadransko more je relativno zatvoreno”, kaže Orešković, koji je eventualno sklon razgovarati o istraživanju plina u moru.

Kako je ministru gospodarstva Ivanu Vrdoljaku projekt istraživanja ugljikovodika na moru i kopnu najveći u mandatu, ne čudi da se susreo s Oreškovićem. Neslužbeno, nije ga trebao puno upoznavati s projektom čija je realizacija zaustavljena uoči izbora, kad je potpisivanje ugovora s koncesionarima za more i kopno odgođeno za postizborno vrijeme. Orešković je dobro upućen u projekt, no, za razliku od mora, za koje odabrani koncesionari za tri polja, talijanski Eni i Medoilgas te Ina, neće po svemu sudeći sklopiti ugovore s državom, sklon je nastavku projekta istraživanja kopna. Revitalizacija Slavonije jedan je od prioriteta koje kanadski Hrvat Orešković ističe u prvim nastupima. Slučajno ili ne, najveći investitor za istraživanje ugljikovodika u Slavoniji kanadska je naftna kompanija Vermillion Energy, koja je dobila koncesije za četiri polja. Kanađani su dosad iskazali veliko zanimanje za naftu i plin u Hrvatskoj, među prvima su kontaktirali hrvatske vlasti nakon najava da će se ići s davanjem koncesija za istraživanje ugljikovodika. Osim s Vermillionom, ugovori bi se trebali potpisati i s Inom te nigerijskom tvrtkom Oando za po jedno polje.

Službeno o budućnosti projekta istraživanja nafte i plina nitko ne želi razgovarati u Ministarstvu gospodarstva i Agenciji za ugljikovodike. Što se eventualnih penala tiče, kako nam je u nedavnom intervjuu kazala ravnateljica Agencije Barbara Dorić, u ovoj fazi nema pravne osnove za to. Investitori su prihvatili pričekati još nekoliko mjeseci jer je riječ o ugovorima na 30 godina. Pitanje je kako će reagirati na najnoviji preokret, premda Hrvatskoj i te kako na ruku idu trendovi na tržištu i niske cijene nafte. To posebice vrijedi u slučaju Ine, koju je neslužbeno i pratio glas da zapravo nije zainteresirana za istraživanje u moru, ali se natječe računajući na odbijenicu koja bi mađarskom suvlasniku Molu bila dobar alibi u slučaju spora koji vodi protiv države.

Investitorima se ne šalje ohrabrujuća poruka promjenom politike prema istraživanju mora, to više što je natječaj za koncesije za 29 polja u Jadranu proveden u 2014., a ugovori su za 10 polja trebali biti sklopljeni najkasnije do travnja 2015. Stoga s odlukama Orešković ne bi trebao odugovlačiti nakon formiranja Vlade.

Komentari (9)
Pogledajte sve


Netko iz CANADE u kojoj vade naftu iz zemlje različitim kemikalijama, zadnji je tu koji bi trebao pametovati.

Uostalom, koliko Kanada se brine o okolišu, sve je bilo rečeno u napuštanjem Kyoto protokola.

A koliki su Kanađani šupci pokazali su kada su dopustili da Srebrnica padne zajedno sa Nizozemcima.

A i neke su se medalje za hrabrost dijelile.

Fujtač!

Nikako da taj komunizam izadje iz tebe. Mozda bi trebao probati sa tekucinom za fracking.

Svatko ima pravo izraziti svoje misljenje. Hrvatska je slobodna zemlja. Ako zelis zivjeti u zemlji gdje ces odredjivati ko ima, a ko nema pravo govoriti postoje opcije: Sjeverna Koreja, Kuba, Rusija, Turkmenistan i slicno.

Samo intelektualno inferiorne osobe pokusavaju diskvafalificirati svoje sugovornike na osobnoj razini, napadaju njihovu zemlju, podrijetlo, vjeru, rasu i slicno. Takve mozemo samo zaliti.

E da ne zaboravim.

Talijani vade naftu u Jadranu.

Crnogorci i Albanci (koji su također raspisali tendere) počinju bušiti Jadran.

Neka mi gospodin objasni kako će te spriječiti da izlita nafta ne dođe u hrvatski dio mora.

Ali slažem se da je Jadransko more, zatvoreno more.

Zato treba zabraniti uplovljavanje tankera u hrvatsko teritorijalno more.

Da se ne bi desilo kao na Aljasci da se tanker nasuče, a Kanađani plivaju u nafti.

Znači zabrana bilo kakvog tankerskog prometa, kao i zabrana bušenja nafte na kopnu.

Sve ostalo je samo ići na ruku jednom lobiju, a ne stvarna zaštita okoliša.


Nije mi jasno zbog cega ova agencija za ugljikovodike jos uvjek postoji. Cak i da je cijena nafte $200 po barelu, zarada ne bi opravdala rizik unistavanja turizma. Na cijeni nafte od $37 nitko nece vaditi naftu iz mora.

Prema Calgary Heraldu Vermilion je platio $1.3M da dobije pravo istrazivanja na 1 milijun hektara zemlje i to na period od 3 godine. Stvarno fantastican deal, 2.16 kn godisnje po hektaru.

Vaš link …

Ocekujem saborsku istragu koja ce istraziti koliko su Vrdoljakovi naftni projekt i ova agencija do sada potrosili proracunskog novca. Da vidimo koliko je ovaj fijasko sa naftom, kome je izgleda jedini rezultat bio promocija HNS-a, kostao hrvatske porezne obveznike.

Netko iz CANADE u kojoj vade naftu iz zemlje različitim kemikalijama, zadnji je tu koji bi trebao pametovati.

Uostalom, koliko Kanada se brine o okolišu, sve je bilo rečeno u napuštanjem Kyoto protokola.

A koliki su Kanađani šupci pokazali su kada su dopustili da Srebrnica padne zajedno sa Nizozemcima.

A i neke su se medalje za hrabrost dijelile.

Fujtač!



"Ne" bušenju nafte u moru obeshrabruje investitore– samo još u barbarinoj glavi postoji mašta o bušenju…

Tko zna o kakvom ona bušenju mašta.
[/quote]
slika govori više od tisuću riječi

New Report

Close