Natječaj za turističku zonu kroz 30 dana, traže barem 4*

Autor: Marija Brnić , 25. svibanj 2019. u 09:15
Početna vrijednost godišnje naknade za pravo građenja je 2,3 milijuna kuna/Grad Pula

Pravo građenja s najboljim ponuditeljem ugovorit će se na 50 godina, a gradnja mora biti odrađena za najviše pet godina.

Nakon Uljanika i naoko zategnutih odnosa, slijedi tijesna suradnja Vlade i Grada Pule na projektu Hidrobaza.

Pola godine nakon što su ministar državne imovine Goran Marić i pulski gradonačelnik Boris Miletić sklopili sporazume o utvrđivanju međusobnih uvjeta, prava i obveza za realizaciju ugostiteljsko-turističkih projekata Muzil, Hidrobaza i Saccorgiana, na temelju prethodne odluke Vlade, jučer su konačno definirani svi kriteriji za javni natječaj za obvezujuće ponude za pravo građenja turističke zone na lokaciji Hidrobaza. Natječaj će u narednih 30 dana objaviti Ministarstvo državne imovine, a pravo građenja s najboljim ponuditeljem ugovorit će se na 50 godina, počevši od dana zaključenja ugovora s državom i Gradom Pulom.

Više od 281.000 kvadrata
Ponuđači će dostavljati idejne projekte za ovu atraktivnu lokaciju smještenu sjeverozapadno od Pule i jugoistočno od Brijunskog otočja, na površini većoj od 281 tisuću četvornih metara. Prema postavljenim uvjetima projekt treba biti usklađen s Urbanističkim planom uređenja Štinjana, koji predviđa gradnju ugostiteljsko-turističkih objekata s kapacitetom od oko 1200 kreveta u kategoriji od najmanje 4 zvjezdice, a utvrđena je i kao zona ostale rekreacije. 

Za Hidrobazu natjecat će se moći tvrtke sa sjedištem u Hrvatskoj i zemljama Europskog gospodarskog prostora (EGP), te fizičke osobe s državljanstvom RH i zemalja EGP koje su u obrtnom registru upisane za obavljanje turističko-ugostiteljskom djelatnosti, kao i državljani zemalja s kojima Hrvatska ima zaključene ugovore o reciprocitetu stjecanja nekretnina.

Garancija i povjerenstvo
Ozbiljnost ponude ulagači će morati potvrditi jamstvom banke od 2 milijuna kuna, ali se traži i da dokaže financijsku sposobnost za gradnju turističke zone prilaganjem pisma namjere ozbiljne banke s kreditnim rejtingom od najmanje BBB ili vrijednošću imovine većom od 10 milijardi kuna, da će u korist RH izdati neopozivu, bezuvjetnu i na prvi poziv naplativu garanciju za ispunjavanje obveza iz ugovora o osnivanju prava građenja u iznosu od 10 milijuna kuna.

Za postupak natjecanja formirat će se posebno povjerenstvo, u koje su odlukom Vlade imenovani Ivana Pintar, pomoćnica ministra državne imovine, te pomoćnici ministara turizma i kulture Robert Pende i Davor Trupković, Biljana Bukić iz Ministarstva državne imovine, te Giordano Škuflić iz Grada Pule.

Povjerenstvo će analizirati ponude i odabrati najbolje, a konačnu odluku donijet će Vlada i Grad Pula.  Glavni kriterij kod odabira ponude bit će visina ponuđene godišnje naknade za osnivanje prava građenja, a početna vrijednost postavljena je na 2,3 milijuna kuna. U slučaju da najbolji ponuđači daju identičan iznos naknade, prevagu će imati veći broj kreveta koje namjerava graditi na Hidrobazi.

Komentirajte prvi

New Report

Close