Natječaj za turističku zonu kroz 30 dana, traže barem 4*

Početna vrijednost godišnje naknade za pravo građenja je 2,3 milijuna kuna/Grad Pula Početna vrijednost godišnje naknade za pravo građenja je 2,3 milijuna kuna/Grad Pula

Pravo građenja s najboljim ponuditeljem ugovorit će se na 50 godina, a gradnja mora biti odrađena za najviše pet godina.

Nakon Uljanika i naoko zategnutih odnosa, slijedi tijesna suradnja Vlade i Grada Pule na projektu Hidrobaza.

Pola godine nakon što su ministar državne imovine Goran Marić i pulski gradonačelnik Boris Miletić sklopili sporazume o utvrđivanju međusobnih uvjeta, prava i obveza za realizaciju ugostiteljsko-turističkih projekata Muzil, Hidrobaza i Saccorgiana, na temelju prethodne odluke Vlade, jučer su konačno definirani svi kriteriji za javni natječaj za obvezujuće ponude za pravo građenja turističke zone na lokaciji Hidrobaza. Natječaj će u narednih 30 dana objaviti Ministarstvo državne imovine, a pravo građenja s najboljim ponuditeljem ugovorit će se na 50 godina, počevši od dana zaključenja ugovora s državom i Gradom Pulom.

Više od 281.000 kvadrata
Ponuđači će dostavljati idejne projekte za ovu atraktivnu lokaciju smještenu sjeverozapadno od Pule i jugoistočno od Brijunskog otočja, na površini većoj od 281 tisuću četvornih metara. Prema postavljenim uvjetima projekt treba biti usklađen s Urbanističkim planom uređenja Štinjana, koji predviđa gradnju ugostiteljsko-turističkih objekata s kapacitetom od oko 1200 kreveta u kategoriji od najmanje 4 zvjezdice, a utvrđena je i kao zona ostale rekreacije. 

Za Hidrobazu natjecat će se moći tvrtke sa sjedištem u Hrvatskoj i zemljama Europskog gospodarskog prostora (EGP), te fizičke osobe s državljanstvom RH i zemalja EGP koje su u obrtnom registru upisane za obavljanje turističko-ugostiteljskom djelatnosti, kao i državljani zemalja s kojima Hrvatska ima zaključene ugovore o reciprocitetu stjecanja nekretnina.

Garancija i povjerenstvo
Ozbiljnost ponude ulagači će morati potvrditi jamstvom banke od 2 milijuna kuna, ali se traži i da dokaže financijsku sposobnost za gradnju turističke zone prilaganjem pisma namjere ozbiljne banke s kreditnim rejtingom od najmanje BBB ili vrijednošću imovine većom od 10 milijardi kuna, da će u korist RH izdati neopozivu, bezuvjetnu i na prvi poziv naplativu garanciju za ispunjavanje obveza iz ugovora o osnivanju prava građenja u iznosu od 10 milijuna kuna.

Za postupak natjecanja formirat će se posebno povjerenstvo, u koje su odlukom Vlade imenovani Ivana Pintar, pomoćnica ministra državne imovine, te pomoćnici ministara turizma i kulture Robert Pende i Davor Trupković, Biljana Bukić iz Ministarstva državne imovine, te Giordano Škuflić iz Grada Pule.

Povjerenstvo će analizirati ponude i odabrati najbolje, a konačnu odluku donijet će Vlada i Grad Pula.  Glavni kriterij kod odabira ponude bit će visina ponuđene godišnje naknade za osnivanje prava građenja, a početna vrijednost postavljena je na 2,3 milijuna kuna. U slučaju da najbolji ponuđači daju identičan iznos naknade, prevagu će imati veći broj kreveta koje namjerava graditi na Hidrobazi.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana Pogledaj sve