Nastavlja se negativan trend na tržištu rada koji traje od 2009.

Autor: Poslovni.hr/Hina , 06. listopad 2014. u 09:51
Foto: Davor Puklavec / Pixsell

Analitičari RBA navode i da se negativni trendovi u kretanju broja zaposlenih očituju i u kumulativnim podacima za prvih osam mjeseci.

Negativan trend smanjenja broja zaposlenih na godišnjoj razini, započet još u rujnu 2009., nastavio se u Hrvatskoj i u kolovozu ove godine, što je posljedica dugotrajne recesije i teške situacije na tržištu rada, ocjenjuju analitičari Raiffeisenbank Austria.

Prema nedavno objavljenim podacima Državnog zavoda za statistiku, u kolovozu je bilo ukupno 1,364 milijuna zaposlenih, što je za 27.175 osoba ili 2 posto manje u odnosu na isti lanjski mjesec.

U odnosu na srpanj, u kolovozu je, pak, broj zaposlenih smanjen za 5.692 osobe ili 0,4 posto. To je prvi pad zaposlenosti na mjesečnoj razini nakon pet mjeseci neprekidnog rasta.

„Dok su kretanja na mjesečnoj razini uobičajena za kolovoz te u narednim mjesecima možemo očekivati intenziviranje negativnih stopa uslijed završetka turističke sezone i otpuštanja sezonskih radnika, pad na godišnjoj razini odraz je dugotrajne recesije i teške situacije na tržištu rada“, navode analitičari RBA u osvrtu na izvješće DZS-a.

Ističu kako su ovakva kretanja na mjesečnoj razini uobičajena za kolovoz, s obzirom da su potrebe za sezonskim zapošljavanjem zadovoljene u ranijim mjesecima i da se približava kraj glavne turističke sezone, što znači povratak dijela sezonskih radnika među nezaposlene.

Analitičari RBA navode i da se negativni trendovi u kretanju broja zaposlenih očituju i u kumulativnim podacima za prvih osam mjeseci. Od siječnja do kolovoza broj zaposlenih bio je niži za 1,9 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Prema podacima DZS-a, u kolovozu je od ukupno 1,364 milijuna zaposlenih njih 1,125 milijuna bilo zaposleno u pravnim osobama, što je za 3.520 osoba ili 0,3 posto manje nego krajem srpnja.

U obrtu i slobodnim profesijama broj zaposlenih istodobno je pao za 2.034 ili 0,9 posto, na 216.129 zaposlenih.

Osiguranih poljoprivrednika krajem kolovoza bilo je, pak, 22.504, što je za 138 osiguranika ili 0,6 posto manje nego mjesec dana prije.

Komentirajte prvi

New Report

Close