Naša zemlja “stabilno nazaduje”

Autor: Poslovni dnevnik , 29. siječanj 2019. u 21:59
Foto: Getty Images

Sa 48 bodova na ljestvici Trans-parency internationala Hrvatska je znatno lošija od cijele EU.

Podaci iz Indeksa percepcije korupcije (IPK) Transparency Internationala za prošlu godinu potvrđuju da Hrvatska “stabilno nazaduje” u borbi protiv korupcije, što je posljedica nedovoljnog jačanja preventivnih tijela i dugotrajnih sudskih procesa koji kompromitiraju stvarnu borbu protiv korupcije, upozorili su u pojedini političari i nevladine udruge. Hrvatska je na IPK-u ostvarila 48 bodova, znatno lošije od prosjeka EU (66 bodova) i pokazuje da se korupcija u javnom sektoru u Hrvatskoj smatra raširenom pojavom.

Nastavljen je negativan trend iz 2017. i 2016. kad je RH imala 49 bodova. Predsjednik Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Nacionalnog programa suzbijanja korupcije Željko Jovanović (SDP) ustvrdio je kako je ovogodišnji rezultat potvrdio percepciju u javnosti da Vlada nije učinila dovoljno u borbi protiv korupcije nakon 2015., kada je Hrvatska s 51 bodom prvi put izašla iz kruga korumpiranih zemalja. “Hrvatska pozicija sve je lošija. prolazna ocjena je 50, sve ispod smatra se korumpiranom zemljom”, rekao je Jovanović.

On smatra kako će to ubrzati odlazak mladih i obrazovanih ljudi koji u anketama govore da je korumpiranost jedan od ključnih razloga zašto ne vide budućnost u Hrvatskoj.

Komentirajte prvi

New Report

Close