"Naš moto je služiti ljudima, ne profitu"

Foto: press Foto: press

Prema podacima iz 2017. godine u svijetu postoji i posluje gotovo 70.000 kreditnih unije s više od 236 milijuna članova u više od 109 država, s tradicijom preko 150 godina.

Hrvatska udruga kreditnih unija (HUKU) povodom Svjetskog dana kreditnih unija (18. listopada) danas je u prostorijama HUP-a organizirala skup koji slavi 70 godina postojanja kreditnih unija u Hrvatskoj. Skup je organiziran pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović.

„Kreditne unije u Hrvatskoj počivaju na temeljima društvene korisnosti i načelima uzajamnosti. Naš moto je služiti ljudima, ne profitu,“ rekla je u uvodnom predavanju Ana Matić, tajnica HUKU-a.

Prema podacima iz 2017. godine u svijetu postoji i posluje gotovo 70.000 kreditnih unije s više od 236 milijuna članova u više od 109 država, s tradicijom preko 150 godina. Prva kreditna unija u Hrvatskoj osnovana je 1862 godine u Pitomači.

Mikrofinanciranje – odgovor na probleme likvidnosti

„Vizija kreditnih unija je doseći što veći broj članova koji nemaju pristup klasičnim izvorima financiranja. Zato me osobito veseli da je Ministarstvo financija donijelo odluku o osnivanju Radne skupine za izradu Nacrta prijedloga Zakona o kreditnim unijama. Takav zakon će omogućiti održivi razvoj kreditnih unija uz jačanje komponente društveno korisnog poslovanja,“ objasnila je viziju razvoja predsjednica udruge Željka Pirija-Benaković.

O važnosti mikrofinanciranja u Republici Hrvatskoj govorila je prof. dr. sc. Slavica Singer, jedna od hrvatskih najboljih stručnjakinja za poduzetništvo. U široj javnosti najpoznatija je kao voditeljica istraživačkog tima Hrvatske u okviru najvećeg svjetskog istraživanja o poduzetništvu Global Entrepreneurship Monitor (GEM).
„Banke su po svojoj prirodi konzervativne ustanove, koje nisu nužno zainteresirane za najrizičnije dijelove poduzetničkog pothvata, a to je početak i faza prvog rasta, kada je poduzetniku potrebno brzo i jednostavno financiranje. Zato su kreditne unije i banke komplementarne, ne konkurencija.“

U okviru Hrvatske udruge kreditnih unija djeluje 13 kreditnih unija koje kroz svoj svakodnevni rad pridonose razvitku i prate rad hrvatskih obrtnika, OPG-a, te su na usluzi hrvatskim građanima u županijama gdje imaju sjedište.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!