Nakon osnovnih i srednjih škola u štrajk će i fakulteti

Autor: Poslovni.hr/Hina , 13. listopad 2019. u 10:00
Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Sindikati uz potporu HNS-a stežu obruč oko premijera Andreja Plenkovića – prosvjetarima u osnovnim i srednjim školama, koji su u četvrtak započeli štrajk, namjerava se pridružiti i Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja, piše u nedjelju Jutarnji list.

"U ponedjeljak ćemo i službeno najaviti štrajk, ali ne znam točan datum jer moramo provesti postupak mirenja. U petak smo na sastanku Vijeća sindikata donijeli odluku. Ako proces mirenja ne uspije idemo u štrajk", potvrdio je Jutarnjem Vilim Ribić iz Matice hrvatskih sindikata.

Oni su Vladi i Ministarstvu znanosti i obrazovanja poslali zahtjev za povećanje plaće u sustavu znanosti i visokog obrazovanja i to kroz povećanje koeficijenata složenosti poslova, navodi dnevnik.

Svoj su zahtjev saželi u četiri točke: traže povećanje plaća nenastavnom osoblju za 6,11 posto i osoblju u nastavnim zvanjima za 3,5 posto, vraćanje koeficijenta složenosti poslova od 3 posto oduzetih 2013. godine svim zaposlenicima te vraćanje uvećanja koeficijenata složenosti poslova po osnovi ostvarenih godina radnog staža u javnim službama (4, 8 i 10 posto) zaposlenicima koji za to ostvaruju uvjet staža.

"U ovom općem nedostatku politike plaća u javnom sektoru i neravnotežama, tražimo poziciju koja će biti adekvatna ostalim javnim službama u našem sektoru. Računica: zahtjevi prosvjetara u osnovnom i srednjoškolskom sektoru iznose 300 milijuna kuna, a Nezavisnog sindikata znanosti oko 40 milijuna kuna", objašnjava Ribić.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak podržava zahtjeve sindikata, navodi dnevnik, dodajući da u HDZ-u poručuju da se Divjak ponaša kao sindikalistica, a ne ministrica u Vladi.

Pozivajući se na neslužbene izvore iz HDZ-a Jutarnji navodi da su mnogi u toj stranci iziritirani HNS-ovom ucjenom i najradije bi ih se riješili.

Raspoloženje u stranci je takvo da većina misli da nema popuštanja. Teško je vjerovati da bi HNS išao do kraja pa oni su ti koji se najviše boje izvanrednih izbora. Mi ih se ne bojimo. Važno je ne popustiti pod pritiskom, komentirao je, neslužbeno, izvor iz HDZ-a, donosi Jutarnji list.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Samo naprijed, bliže smo rješenju odnosno početku otriježnjenja….

Je sad bi svi, malo je profesorima na fakultetima 12 tkn mjesečno za preseranciju pred studentima, jedan dan predavanja i tu i tamo koji ispit

Najbolje raspisati izbore i rastjerat ovu mafiju na čelu sa drugom vilimom, cijelu drzavu ucjenjuju, pa dokle više!!!!

New Report

Close