Nakon mora, Spectrumu bez natječaja i snimanje kopna

Autor: Marija Brnić , 25. studeni 2013. u 09:51
Nova seizmička istraživanja na kopnu bez natjecanja/FOTOLIA

U Ministarstvu ne žele otkriti rok i lokacije seizmičkih snimanja, a ni model podjele zarade od prodaje podataka.

Ni javne prozivke, ni pokretanje pravnih postupaka u Bruxellesu zbog netransparentna izravnog izbora norveške tvrtke Spectrum za partnera u seizmičkom snimanju Jadrana Ministarstvu gospodarstva nisu bili dovoljno neugodno iskustvo.

S istom tvrtkom, naime, Ministarstvo gospodarstva sada sklapa i aneks ugovora, odnosno, opet bez provedenog natjecanja Spectrumu prepušta i posao snimanja kontinentalnoga dijela Hrvatske. U Ministarstvu, međutim, u strogoj tajnosti čuvaju sve u vezi s tim aranžmanom, pa i najosnovnijje detalje poput roka i lokacija na kojima će se provoditi nova seizmička snimanja u Hrvatskoj. Ostaje tako nepoznato i hoće li se i u ovom slučaju primjenjivati isti princip podjele zarade od prodaje podataka s državom.

Tek su nam na naš upit u Ministarstvu potvrdili da je točna informacija o proširenju poslova Spectruma u Hrvatskoj. Otvorena je i dvojba hoće li, kako se ranije neslužbeno spominjalo iz krugova Ministarstva gospodarstva, na snimanju kontinentalnog dijela uz Spectrum biti angažirana i zagrebačka Geofizika. Norveška tvrtka još uvijek provodi seizmička snimanja na 12 tisuća četvornih kilometara hrvatskoga Jadrana, i to 2D tehnologijom, iako je najinteresantnija područja Ina snimila i kvalitetnijom 3D tehnologijom.

Svoje podatke prikupljene dugogodišnjim istraživanjem i eksploatacijom i na moru i na kopnu Inu je Vlada još u svibnju Zakonom o rudarstvu obvezala predati najkasnije za pola godine. Kako nam je potvrđeno iz Ine i iz Ministarstva gospodarstva, Ina je tu svoju obvezu ispunila i sve podatke dostavila u zadanom roku. 

Inini natječaji  

Ništa od posla s Geofizikom 

Slučajno ili ne, Ina je početkom mjeseca objavila kako poništava dva natječaja za seizmička snimanja 3D tehnologijom na kontintentu. Neslužbeno se doznaje kako je interes za ta snimanja bio velik, a odabrana je Geofizika. No, ni nakon više od pola godine Ina nije uspjela sklopiti ugovore, a komunikaciju je navodno prekinula Geofizika.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Nije 3d snimanje ili 2d nekvalitetnije. Radi se o tehnici snimanja, a ne tehnologiji. 2d je jeftinije, koristi se manje opreme i inicijalno se može pokriti veće područje. 3d nam daje potpuniju sliku i obično se snima nakon prvotnog 2d snimanja na područjima koja su ocjenjena kao perspektivna.

New Report

Close