Nakon dvije godine u Aziji, skrasili se u Hrvatskoj: Zbog posla i manjih režija, sve je više doseljavanja u ovu općinu

Autor: Poslovni.hr , 12. veljača 2018. u 11:48
Foto: Marko Jurinec / Pixsell

Osim lijepe prirode i infrastrukture, doseljavaju se i zbog posla.

Općina Gornji Kneginec posljednjih godina bilježi povećanje broja stanovnika. Prema nekim izračunima, doselilo se oko tisuću ljudi, što je za općinu koja broji svega 5600 žitelja puno. Pitomi brežuljci najatraktivnija su zona za doseljenike, piše Lokalni.hr.

U Varaždin Breg, naselje u spomenutoj općini, doseljavaju se mlade obitelji, umirovljenici, radnici, poduzetnici, umjetnici, ali i stranci poput Nijemca Benjamina Titza i supruge Tajlanđanke Lise, koji su dvije godine živjeli u Aziji i odlučili se skrasiti u okolici Varaždina. Bave se turizmom i iznajmljuju apartman. Načelnik Goran Kaniški (HDZ) ističe da je na području općine 1500 kuća i čak 1700 vikendica.

– Uglavnom su to kućerine, a ne klijeti – objašnjava. Osim lijepe prirode i infrastrukture, doseljavaju se i zbog posla. U poduzetničkoj zoni u G. Knegincu radi čak 1200 ljudi. Povećanju broja stanovnika općina je prilagodila i kapacitete u vrtićima. Imaju ih dva s ukupno 211 djece.

Zanimljivo je da su, iako općina ima visok indeks razvijenosti, najveći od svih općina i većine gradova u Varaždinskoj županiji, smanjena sredstva za rad svih političkih stranaka sa 70.000 kuna na 8000 kuna godišnje, dogovoreno je i da se ne održavaju izbori za mjesne odbore, a ušteđenih 100.000 kuna odlazi za sufinanciranja vrtića.

Komentirajte prvi

New Report

Close