Nekomercijalni turizam: Najviše rođaka i prijatelja u Zadarskoj županiji

Autor: Poslovni dnevnik , 19. studeni 2014. u 10:02
U Zadarskoj i Primorsko-goranskoj županiji 60% dolazaka/ Slavko Midžor/PIXSELL

U devet mjeseci 452,7 tisuća turista i 7,85 milijuna noćenja.

U kućama i stanovima za odmor u prvih devet mjeseci prijavljeno je boravilo 452,7 tisuća turista, ostvarili su 7,85 milijuna noćenja, a otprilike 60 posto svih dolazaka i noćenja odnosi se na dvije županije, Zadarsku i Primorsko-goransku.

Pokazuju to podaci Državnog zavoda za statistiku o nekomercijalnom turističkom prometu kojima su su obuhvaćeni vlasnici kuća i stanova za odmor, članovi njihovih obitelji te rodbina i prijatelji koji su boravili u tim objektima bez plaćanja smještaja, a temelje se na evidencijama o naplati boravišne pristojbe.Podaci za cijelu prošlu godinu pokazuju da je u tom nekoomercijalnom smještaju ukupno boravilo 397,7 tisuća turista, koji su ostvarili 6,54 milijuna noćenja.

U kućama i stanovima za odmor u devet mjeseci bilo je znatno više stranih nego domaćih turista, 65,3 posto naspram 34,7 posto, a strani su ostvarili i više noćenja, 53,6 posto. No, domaći su prosječno po prijavljenom turistu ostvarili više noćenja, 23, naspram 14 noćenja stranih turista.Stranaca je u tom nekomercijalnim smještaju u devet mjeseci bilo 295,5 tisuća s ostvarenih 4,21 milijun noćenja, dok je domaćih turista bilo 157,1 tisuću, a njihovih noćenja 3,64 milijuna.

Najviše noćenja, 44,5 posto, ostvarili su Slovenci, koje s udjelom od 11 posto slijede Nijemci te s 7,7 posto turisti iz BiH. Turisti iz Srbije u kućama i stanovima imali su udjel u stranim noćenjima od 5 posto, Austrijanci od 4,9 posto, Mađari od 4,2 posto, a Talijani od 3,5 posto, dok su turisti iz svih ostalih zemalja ostvarili ukupno 19,2 posto noćenja.Promatrano po županijama, najviše turista u kućama i stanovima za odmor u prvih devet mjeseci (58,5% ili ukupno 265 tisuća) te najviše od ukupnih noćenja (60,4 posto ili ukupno 4,74 milijuna), bilo je na području Zadarske i Primorsko-goranske županije.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Kad je moja mama otišla plaćati turističku pristojbu, ne samo da su je
ismijavali …..nego su joj zaprijetili, da to ne radi…i da se to tako
ne radi…….kud bi došli-kad bi sve prijavljivali….!

Zadarska županija = korupcija i problemi na visokim pozicijama
/ porezna, Uredi za graditeljstvo….i ostalo /

“Podaci za cijelu prošlu godinu pokazuju da je u tom nekomercijalnom smještaju ukupno boravilo 397,7 tisuća turista…”

Naravno..

New Report

Close