Najveći pomak ostvaren je u zanimanjima uslužne djelatnosti

Autor: Ivan Tominac , 13. lipanj 2018. u 22:00
Osobe s invaliditetom sve se više zapošljavaju u djelatnostima vezanim za pripremu hrane/FOTOLIA

Prošle godine zabilježen je veliki skok zapošljavanja u zanimanju pomoćnog kuhara i pomoćnog kuhinjskog radnika.

Trend zapošljavanja osoba s invaliditetom u uslužnim djelatnostima se nastavio i u 2017. godini, pa je tako prema podacima HZZO-a u prethodnoj godini čak 12,6% osoba s invaliditetom zaposleno upravo u tim zanimanjima, a primjetan je i pomak u odnosu na 2016. Djelatnost pripreme hrane naročito je zanimljiva, pa se tako u odnosu na 2016. u zanimanju pomoćnog kuhara zapošljava 31 osoba više, a u zanimanju pomoćnog kuhinjskog radnika 29 osoba više nego što je slučaj bio u 2016.

Pozitivnom pomaku pridonosi i sve veća zastupljenost socijalnog poduzetništva, a jedan takav projekt doživio je svoju realizaciju u 2017. Upravo u djelatnosti pripreme hrane otvoren je bistro Punkt koji zapošljavanjem osoba s invaliditetom potiče društvene promjene u Puli, ali i cijeloj županiji te regiji. Inicijator projekta je Danijela Kasumović-Maružin zaposlena kao edukacijski rehabilitator u Školi za odgoj i obrazovanje-Pula, gdje radi upravo na osposobljavanju učenika s intelektualnim teškoćama za pomoćna zanimanja iz područja ugostiteljstva i poljoprivrede. To je bilo dovoljno da se suoči sa statistikama gdje ove marginalne skupine nakon završenog srednjoškolskog obrazovanja bez obzira na stečene kompetencije, zbog otežanog pristupa tržištu rada, nerijetko ne uspijevaju pronaći posao.

Ne može se mjeriti novcem
"Naša glavna djelatnost je ugostiteljstvo. Svakim radnim danom u bistrou Punkt kuhamo za naše sugrađane. Naši gosti mogu objedovati kod nas ili im obrok možemo dostaviti. Većinom zapošljavamo osobe s invaliditetom, ali i ostale pripadnike teško zapošljivih skupina poput osoba starijih od 50 godina i sl.", navodi Danijela Kasumović-Maružin koja sa željom da osobe s invaliditetom pokaže kao produktivne članove našeg društva u svom timu od ukupno osam ljudi zapošljava čak šest osoba s invaliditetom, a od toga tri osobe s intelektualnim poteškoćama, jednu s tjelesnim invaliditetom i dvije gluhe osobe.

Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom lani je za njihovo zapošljavanje isplatio potpore u visini iznad 77 milijuna kuna, ali na ideju o osnivanju socijalnog poduzeća potrebno je doći sam, te biti spreman podnijeti i svojevrsnu žrtvu.

 

Kasumović-Maružin

Upravo uključivanje u rad najbolji je način razbijanja predrasuda.

"U ovaj projekt uložili smo svu svoju ušteđevinu, kao i dodatna sredstva po kreditu koja ćemo isplaćivati narednih 10 godina. Naravno, tu postoji niz enormnih žrtava koje se naprosto ne mogu mjeriti novcem", dodaje Danijela Kasumović-Maružin i objašnjava kako su u prvih šest mjeseci kao poslodavac koji nije obveznik kvote dobivali oko 500 kuna kao nagradu za zapošljavanje osoba s invaliditetom, a u međuvremenu dvoje je njihovih zaposlenika prošlo vještačenje i procjenu radne učinkovitosti, pa ih Zavod sufinancira u iznosu od 30% minimalne plaće.

Zablude poslodavaca
Iako društvo još nije dovoljno senzibilizirano po pitanju integracije osoba s invaliditetom u poslovnu zajednicu, postotak njihove zapošljivosti iz godine u godinu doživljava pozitivan rast, pa je samo u odnosu na 2016. u 2017. zaposleno 18% više osoba s invaliditetom. Danijela Kasumović-Maružin radeći kao edukacijski rehabilitator u obrazovanju stručnog kadra, a s druge strane vodeći Punkt ima neposredan uvid u situaciju na tržištu.

"Poslodavci vjeruju da je osoba s invaliditetom izrazito sniženih radnih sposobnosti, vjeruju da trebaju angažirati još jednu osobu koja će 'paziti' na takvu osobu, smatraju da su često na bolovanju i kao takve ne žele ih zaposliti. Upravo uključivanje u rad osoba s invaliditetom je najbolji način razbijanja tih predrasuda", nastavlja Danijela Kasumović-Maružin iz čega se da iščitati kako je stanje na tržištu između ostalog i rezultat neznanja.

"Po završetku Škole za odgoj i obrazovanje nisam mogao naći posao. Mama je zvala moju bivšu razrednicu koja je otvorila Punkt kako bi zamolila za neko radno mjesto za mene jer sam htio raditi i zaraditi si plaću. Danijela mi je našla radno mjesto i radim u kuhinji. Perem suđe i pomažem kolegama kad god im treba. Jako sam sretan što radim tu'', govori Ivan Mecanović, jedan od zaposlenika Punkta kojemu su upravo oni omogućili da ne bude dio crne statistike nezaposlenih. 

Komentirajte prvi

New Report

Close