Najkonkuretnija zemlja i dalje SAD, Luksemburg najbolji u EU

Autor: Poslovni.hr , 18. svibanj 2007. u 06:30

Drugi na listi je Singapur, a Hong Kong se spustio na treće mjesto. Od 27 EU članica, 24 ih je među 55 najkonkurentnijih zemalja svijeta

ZAGREB/BRUXELLES Zemlje članice Europske unije ostvaruju raznolike rezultate što se tiče njihove konkurentnosti, pokazalo je nedavno objavljeno novo izvješće o svjetskoj konkurentnosti. Na prva tri mjesta svjetskog popisa najkonkurentnijih ne nalazi se nijedna zemlja EU. Na prvome se mjestu nalazi SAD kao najkonkurentnija zemlja, u stopu ga prati Singapur, a Hong Kong se spustio na treće mjesto s drugog koje je zauzimao u 2006. Međutim, čak se 24 od ukupno 27 zemalja članica Unije nalazi među 55 najkonkurentnijih zemalja svijeta nedavno sastavljenog popisa Međunarodnog instituta za menadžment i razvoj (IMD), jednog od vodećih svjetskih poslovnih sveučilišta, čije je sjedište u švicarskom gradu Lausanneu. Prva zemlja EU na popisu je Luksemburg, i to na četvrtom mjestu. Za petama su mu Danska (5. mjesto), Nizozemska (8. mjesto) te Švedska (9.). Njihovi europski susjedi Švicarska i Island nalaze se na šestom i sedmom mjestu. Među najboljih 14 zemalja EU na tome popisu njih devet su manje europske države, a Njemačka, na 16. mjestu, prva velika europska zemlja uvrštena u popis. Austrija (11. mjesto), Danska, Estonija (22.), Slovačka (34.) i Švedska, zajedno s Australijom, Kinom, Hong Kongom, Indijom, Rusijom i Švicarskom, ostvarile su snažan napredak u svojoj konkurentnoj izvedbi posljednjih godina“, ocjenjuje Stephane Garelli iz IMD-a. ”To ne znači da su sve te zemlje spremne biti uvrštene u sam vrh lige najkonkurentnijih. Međutim, brzo hvataju korak“, dodao je. On je, s druge strane, upozorio kako Francuska (na 28. mjestu) i Italija (na 42.), kao i Argentina, Brazil, Indonezija, Meksiko, Turska (48.) i Filipini pokazuju slabljenje izvedbe u području konkurentnosti. ”Unatoč nekih stvarnim i specifičnim konkurentnim prednostima, te će zemlje prije ili kasnije izgubiti svoje pozicije u poretku svjetske konkurentnosti ne unaprijede li svoju opću izvedbu”, kazao je. Najveći skok ikad zabilježen u godini dana u posljednjih gotovo 20 godina provođenja te studije ostvarila je Njemačka, pomaknuvši se za devet mjesta prema naprijed, na svoju sadašnju poziciju na broju 16. Najniže rangirane države EU su Italija, Rumunjska (44.) i Poljska (52.), a Cipar, Letonija i Malta ne nalaze se među prvih 55.
(H)

Hrvatska na 53. mjestu, nisko rangirana i Slovenija

U konkurenciji 55 zemalja, mjerenih sa 323 kriterija Hrvatska je zauzela 53. mjesto. Njezin je indeks kompetitivnosti trećina američkog. Prema najnovijem popisu Međunarodnog instituta za menadžment i razvoj (IMD), 40 od testiranih 55 gospodarstava popravilo jeprošlogodišnje rezultate i rejting, a samo 15 pokvarilo – među njima je i Hrvatska, koja je pala za dvije stepenice ili 1.5 Iznad Hrvatske su Poljska, Argentina, Južna Afrika, Brazil, Turska, Ukrajina, Rumunjska i Bugarska. Slovenija je zauzela iznenađujuće nisko 40. mjesto, no usprkos tome plasirana je bolje od Italije, ali lošije od Jordana, Slovačke ili Mađarske.

Komentirajte prvi

New Report

Close