‘Način na koji rješavate bilateralna pitanja služi kao primjer za cijelu regiju’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 11. ožujak 2013. u 11:44
Herman Van Rompuy / EPA

‘Politika je suočavanje s promjenama, a europska politika je zajedničko suočavanje s njima.’

Predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy čestitao je u ponedjeljak premijerima Hrvatske i Slovenije Zoranu Milanoviću i Janezu Janši na potpisivanju Memoranduma o suglasnosti za rješavanje pitanja Ljubljanske banke, istaknuvši da je to primjer za cijelu regiju kako se rješavaju bilateralni problemi. "Dopustite mi da vam čestitam na vašoj odluci da potpišete Memorandum o suglasnosti s ciljem rješavanja pitanja Ljubljanske banke", kaže se Van Rompuyevoj u poruci upućenoj premijerima Milanoviću i Janši.

Van Rompuy ističe da je današnji dogovor važan korak na hrvatskom putu prema Europskoj uniji. "Sada čekamo na posljednje izvješće o monitoringu o pretpristupnim pripremama Hrvatske koje će biti prihvaćeno krajem ožujka i na dovršetak ratifikacije pristupnog ugovora u svim nacionalnim parlamentima. Veselim se tim sljedećim koracima", kaže Van Rompuy. Predsjednik Europskog vijeća ističe da je ovo važan trenutak u odnosima između Hrvatske i Slovenije, kao i u njihovim odnosima s Europskom unijom.

"Politika je suočavanje s promjenama, a europska politika je zajedničko suočavanje s njima. Birajući put dijaloga, ustrajnosti i kompromisa, bili ste u stanju okrenuti stranicu kao zemlje članice naše Unije. Vaš konstruktivan pristup u rješavanju bilateralnih pitanja poput granice na moru i sada Ljubljanske banke znak je zrelosti. Način na koji ih rješavate služi kao primjer za cijelu regiju", kaže se u pisanoj izjavi Hermana Van Rompuya, nakon što su premijeri dviju zemalja u Mokricama potpisali Memoradnum o suglasnosti hrvatske i slovenske vlade kojim se rješava pitanje Ljubljanske banke i otvara put ratifikaciji hrvatskog pristupnog ugovora u Sloveniji.

"Današnja svečanost šalje jasnu poruku da se pitanja koja su godinama izgledala nerješiva mogu riješiti. Mogu se ostvariti dobrosusjedski odnosi i učinkovita regionalna suradnja. Europska unija želi da zemlje u regiji uspiju i podržava ih u ispunjavanju europskih standarda kako bi se na kraju pridružile Unije", dodaje predsjednik Europskog vijeća.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Mi smo nešto riješili?!?
popustili smo pred slovenskim ucjenama i dali im sve što su htjeli!
krasan primjer suradnje gdje poniženi i osramoćeni ulazimo u EU [emo_palacd]

New Report

Close