Na ‘volontiranje’ mogu i oni s dužim stažem, ali izvan svoje struke

Autor: Agencija VLM , 19. listopad 2012. u 15:03
Mirando Mrsić (PXL)

Izmjene su se dogodile nakon niza reakcija građana koji su, primjerice, godinama konobarili jer nisu mogli naći posao u struci pa nisu imali pravo na stručno osposobljavanje jer im se i to računalo kao radni staž.

Od sada na stručno osposobljavanje mogu i nezaposlene osobe koje imaju manje od godine dana evidentiranog staža u zvanju za koje se obrazovala, bez obzira na ukupno ostvareni staž u mirovinskom osiguranju. Izglasovali su to saborski zastupnici izmjenjujući Zakon o poticanju zapošljavanja. Izmjene su se dogodile nakon niza reakcija građana koji su, primjerice, godinama konobarili jer nisu mogli naći posao u struci pa, prema prethodnom zakonu, nisu imali pravo na stručno osposobljavanje jer im se i to konobarenje računalo kao radni staž.

Doneseni su i Zakon o energiji te Zakon o regulaciji energetskih djelatnosti kojima se donošenje cijena ili tarifa prenosi s Vlade na energetske subjekte, uz odobrenje Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) te se ukida kategorija povlaštenih i tarifnih kupaca struje i plina, kao pretpostavka potpune liberalizacije tržišta energenata. Posebne mjere zaštite imat će zbog svog socijalnog statusa ugroženi kupci, odnosno kućanstva koja zbog socijalnog položaja ili zdravstvenog stanja imaju pravo opskrbe energijom po posebnim uvjetima.

Sabor je izglasovao i paket poljoprivrednih zakona, odnosno izmjene Zakona o uređenju tržišta poljoprivrednih proizvoda, Zakon o potpori poljoprivredi i ruralnom razvoju te izmjene Zakona o poljoprivredi. S većinom glasova prihvaćeno je Izvješće o radu državnih odvjetništava u 2011. godini, protiv je bilo samo pet zastupnika Hrvatskih laburista, dok su četiri zastupnika bila suzdržana.

Komentirajte prvi

New Report

Close