Na turistima u Hrvatskoj zaradili su i slovenski mobilni operateri

Autor: Bernard Ivezić , 16. rujan 2014. u 11:24
Problem s presretanjem signala je u nedovoljno snazi postojećih baznih stanica/Marijan Susenj/PIXSELL

Uzrok upadima stranih operatera na naš teritorij nemogućnost je gradnje baznih stanica u Hrvatskoj, a ne nedovoljna snaga postojećih, kaže Hakom.

Dok Hrvatska zbraja koristi od turista koji su ove godine putovali na Jadran na ljetovanje, to isto čine i slovenski mobilni operateri.

 

15km

uz granicu pojas je u kojem je presretanje signalima najčešće

Prema istom modelu po kojem su bosanskohercegovački operateri prije tri godine signalom lovili korisnike na području Dubrovnika i Župe dubrovačke, sada na dijelu autoceste od Vukove Gorice do Bosiljeva, odnosno prije nego što se kolone austrijskih, njemačkih i inih turista odluče hoće li put Dalmacije ili Istre i Primorja, slovenski operateri svojim signalom pokrivaju hrvatski teritorij. Pritom dobro zarađuju ne samo na turistima nego i na hrvatskim građanima jer, primjerice, na Ininoj benzinskoj postaji u Vukovoj Gorici na mobitel sjeda poruka dobrodošlice u Sloveniju s upozorenjem da se za pozive, SMS, MMS i internetski promet naplaćuju cijene u EU roamingu.Iz HT-a i Vipneta, koji su se ove godine obvezali za digitalnu dividendu, odnosno za dio frekvencija putem kojih pružaju mobilne usluge u Hrvatskoj u idućih desetak godina istresti više od milijardu kuna, kažu da su s takvim problemima dobro upoznati.

"Iako se u pravilu sporazumi poštuju, ponekad se događa da u pograničnim područjima pojedini korisnici kratkotrajno koriste usluge mreže operatera iz susjednih zemalja jer su im signali dovoljno jaki da se mogu prostirati i do nekoliko kilometara u susjednu državu", objašnjavaju u HT-u.Vedrana Hercigonja Majetić, direktorica odnosa s javnošću Tele2, kaže kako su svjesni signala iz Slovenije na dionici autoceste od Vukove Gorice do Bosiljeva.

 

4100lokacija

s baznim postajama mobilnih operatera ima u Hrvatskoj

Zasad bez prijava
"Upravo smo zbog toga u procesu izgradnje nekoliko novih baznih stanica koje će Tele2 korisnicima osigurati bolju uslugu u idućih nekoliko tjedana", kaže Hercigonja Majetić.U Hakomu ističu kako dosad nisu zaprimili niti jednu prijavu domaćih operatora."Ako inozemni pravi probleme domaćem operateru neusklađenom uporabom frekvencija, domaći operater može to probati izravno rješiti ili slučaj prijaviti Hakomu, koji posreduje u rješavanju", poručuju iz Hakoma.Naglašavaju pak da korisnici moraju sami paziti na kojoj su mreži, jer nema načina na koji bi im se nadoknadila razlika u cijeni zbog toga što im se na autocesti prema moru mobitel prebacio na slovenskog operatera."Ne vidimo način ni kako bi operateri ostvarili pravo na naknadu štete u tom slučaju, znači u području blizu državne granice", objašnjavaju u Hakomu.

Građanski bunt
No, i operateri i Hakom navode da hrvatski građani takve probleme na putovanju prema moru, i općenito u pojasu od 15 kilometara uz granicu, mogu izbjeći ako umjesto automatskog na mobitelu postave ručno biranje mobilne mreže."U slučaju postavki automatskog biranja mreže, pri gubitku korisnikove uobičajene mobilne mreže, uređaj će sam potražiti najjači raspoloživi signal i spojiti se", kažu u Hakomu.Dodaju da je, prema njihovim saznanjima, glavni uzrok upadima stranih operatera na hrvatski teritorij nemogućnost gradnje novih baznih stanica u Hrvatskoj, a ne nedovoljna snaga postojećih stanica."To osobito vrijedi za naseljena mjesta, gdje ima stanovnika koji se protive gradnji novih baznih postaja", zaključju u Hakomu. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

slovenski-ministar-za-infrastrukturu-upitno-ulaganje-u-autocestu-do-macelja

Briga Slovenaca za ceste prema Hrvatskoj .
Oni samo uvijek gledaju svoju zaradu i isplativost.

Budući slovenski ministar za infrastrukturu: Upitno ulaganje u autocestu do Macelja

HAKOM treba prestati pričati gluposti i osigurati da na hrvatskom teritoriju korisnici hrvatskih operatera mogu imati dovoljno dobar signal da se mobiteli ne spajaju na strane mreže. neki mobiteli čak i nemaju mogućnost isključivanja automatskog odabira. zanimljivo je kako u ovoj državi uspijevaju prosvjedi protiv baznih stanica, a protiv svih ostalih užasa jedva da se i dogode. više ljudi dođe na prosvjed protiv postavljanja bazne stanice nego na prosvjed protiv vlade koja zatire svaki pokušaj normalnog poslovanja.

New Report

Close