Na snazi novi zakon o naftnim derivatima i slobodno formiranje cijena

Autor: Poslovni.hr/Hina , 20. veljača 2014. u 17:31
Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

 Na snagu je danas stupio novi Zakon o tržištu nafte i naftnih derivata i time slobodno formiranje cijena derivata, no prvi dan primjene po svemu sudeći nije donio i promjene cijena.
"Na prvi dan stupanja na snagu nove regulative INA nije mijenjala cijene naftnih derivata na svojim benzinskim postajama", odgovorili su danas iz najveće naftne kompanije u Hrvatskoj.

Cijene nisu mijenjali ni Crodux derivati iz kojih podsjećaju kako je zadnja korekcija cijena izvršena početkom tjedna, 18. veljače, nakon čega nije bilo nikakvih značajnih promjena na mediteranskom tržištu. Stoga smatraju kako trenutno nema razloga za promjene cijena, kažu u toj tvrtki koja je također odgovorila na Hinin upit o novoj zakonskoj regulativi.

Novi Zakon o tržištu nafte i naftnih derivata, koji je objavljen u Narodnim novinama (br. 19/2014) od 12. veljače, stupio je na snagu danas, osmog dana od objave, a njime je ukinut Pravilnik o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata, odnosno omogućeno je slobodno formiranje cijena.

U Ini pozdravljaju novu regulativu prema kojoj će se cijene naftnih derivata formirati sukladno tržišnim principima, tim više što je to praksa prihvaćena u većini zemalja EU, kao što su primjerice Austrija, Njemačka ili Francuska.

"Smatramo kako je dolaskom konkurencije na domaće tržište to jedini logičan i prihvatljiv način jer je, zbog zakona ponude i potražnje, tržište ipak najbolji regulator i ujedno najprirodniji način formiranja cijene. Također, uvjereni smo kako će zdrava konkurencija pozitivno utjecati na razvoj cijelog maloprodajnog tržišta", odgovaraju iz Ine.

Na formiranje Inine prodajne cijene, kako kažu, utjecat će mnogobrojni elementi, od kojih su među najvažnijima nabavna cijena nafte, trošarina, logistički trošak, sezonski utjecaj, ponuda vrsta goriva na određenoj benzinskoj postaji, cijene konkurencije, dok će i lokacija pojedine benzinske postaje imati određen utjecaj na cijenu.

"Na područjima gdje INA nema konkurenciju ili je ona gotovo nepostojeća, uz praćenje ostalih pokazatelja, orijentirati ćemo se prema prosječnim cijenama goriva na Ininoj mreži u Hrvatskoj", ističu iz Ine.

U Crodux derivatima smatraju kako će, budući se nabavne cijene naftnih derivata određuju, za naše područje, najčešće prema kotacijama PLATT'S-a na mediteranskom tržištu, one i ubuduće imati najveći utjecaj na cijene naftnih derivata na hrvatskom tržištu.

Također ističu da, iako to novi Zakon dopušta, nema bojazni da će se maloprodajne cijene mijenjati više puta u toku dana.

"Ubuduće ćemo nastojati vršiti promjene cijena u što je moguće pravilnijim vremenskim periodima, kako je već rečeno, nakon promjene cijena i uvjeta na dobavnom tržištu", naglašavaju iz Crodux derivata.

Proteklih više od deset godina u Hrvatskoj su se cijene naftnih derivata utvrđivale na temelju uredbe, a potom pravilnika o utvrđivanju cijena naftnih derivata, odnosno pravilnika o utvrđivanju najviših cijena naftnih derivata.

Taj je pravilnik ukinut novim zakonom, a u Ministarstvu gospodarstva ponavljaju kako se novim zakonom i u Hrvatskoj, kao i u većini država članica EU, formiranje cijena derivata uređuje slobodno, na tržišnim principima.

To teoretski znači da će se cijene moći mijenjati i više puta dnevno, ovisno o procjenama samih kompanija.

No, u Ministarstvu podsjećaju i kako zakon omogućuje Vladi Republike Hrvatske da u cilju zaštite potrošača, regulacije tržišta ili drugih opravdanih razloga, uredbom propiše najvišu razinu maloprodajnih cijena za pojedine naftne derivate, za neprekinuto razdoblje od najduže 90 dana.

Ta će se odredba Zakona primjenjivati samo u slučajevima izvanrednog i velikog poremećaja opskrbe tržišta nafte i naftnih derivata, ponavljaju iz Ministarstva.

Iz resornog ministarstva također naglašavaju kako od odluke o slobodnom formiranju cijena derivata dugoročno očekuju i pozitivne efekte, posebno u investicijama u maloprodaju naftnim derivatima.

Komentirajte prvi

New Report

Close