Direktor godine: Od zbrajanja iznosa njegove plaće, bonusa i vrijednosti dionica običnom čovjeku zavrti se u glavi

Autor: Poslovni.hr , 17. svibanj 2024. u 10:41
Foto: Andrej Sokolow/DPA

Izvršni direktor Nvidije Jensen Huang dobio je povišicu od čak 60% za rad u prošloj godini, zahvaljujući ogromnom uspjehu koji je kompanija napravila zbog bumaumjetne inteligencije (AI).

WSJ izvještava da su Huangova osnovna osobna primanja prošle godine iznosila 34,2 milijuna dolara, što je 12,8 milijuna dolara više od onoga što je tehnološki milijarder dobio godinu dana prije.

Jensen je takođe prošle godine dobio nekoliko drugih bonusa, uključujući nagrade u dionicama u vrijednosti od otprilike 7 milijuna dolara više nego u fiskalnoj 2023. godini, a povrh toga je dobio i 4 milijuna dolara gotovinskog bonusa i 2,5 milijuna dolara bonusa za ostala postignuća.

Sveukupno, Huangov ukupni dodatni prihod iznosi otprilike 44 milijuna dolara. Iako ovo može zvučati kao mnogo novca, Huangovo povećanje plaće je smiješno u svjetlu apsurdne količine novca koju tehnološki milijarder vrijedi samo u dionicama.

Samo Jensenove dionice Nvidije vrijede 82,5 milijardi dolara. Izvještaji govore da Jensen posjeduje ogromni paket od 86,7 milijuna dionica u vlastitoj kompaniji.. Nvidia dionice su trenutno na najvišoj tački ikada, kreću se oko 954 dolara na dan 16. svibnja 2024.

Samo ove godine, Huang je povećao svoj portfolio za 40 milijardi dolara. Nvidia dionice su početkom siječnja bile procijenjene na 482 dolara, a pet mjeseci kasnije skoro udvostručene na 950 dolara. Drugim riječima, Huang može napraviti – ili izgubiti! — više novca u jednom danu od fluktuacija dionica od njegovih 44 milijuna dolara bonusa od prošle godine, prenosi Investitor.

Foto: Andrej Sokolow/dpa /DPA/PIXSELL

A ako se vratimo na prethodnu godinu, dionice Nvidie su 2023. počele na oko 146 dolara. Do 2. siječnja 2024. iznosile su 482 dolara, što je više nego trostruki rast. To znači da je Jensen sa oko 12,6 milijardi dolara dionica prešao na 41,8 milijardi dolara. Stavljeno u taj kontekst, njegovo povećanje od 60% od Nvidije iznosi samo 0,1% povećanog bogatstva koje je stekao tijekom 2023.

Razmišljanje o tome koliko novca Jensen zapravo ima izaziva vrtoglavicu, ali to je svijet u kojem trenutno živimo. Trenutno, Jensen Huang je ocijenjen kao 20. najbogatija osoba na svijetu.

Komentirajte prvi

New Report

Close