Postrožen uvoz popularnih začina. Sadrže visoke razine pesticida etilen oksida koji uzrokuje rak?

Autor: Poslovni.hr/Hina , 16. svibanj 2024. u 14:14
FOTO: REUTERS/Adnan Abidi

Britanski prehrambeni regulator uveo je dodatne mjere kontrole uvoza svih začina iz Indije, postavši tako prvi koji je pojačao kontrolu svih indijskih začina nakon što su optužbe o kontaminaciji proizvoda dva brenda izazvale zabrinutost na globalnoj razini.

Hong Kong je prošlog mjeseca obustavio prodaju triju mješavina začina koje je proizveo MDH te jednu brenda Everest, objasnivši da sadrže visoke razine pesticida etilen oksida koji uzrokuje rak.

Singapur je također naredio povlačenje mješavine Everesta, a Novi Zeland, SAD, Indija i Australij od tada razmatraju probleme vezane uz ta dva brenda.

MDH i Everest, dva najpopularnija indijska brenda, priopćila su da su njihovi proizvodi sigurni za konzumaciju.

U dosad najstrožim akcijama koje su utjecale na sve indijske začine, britanska Agencija za standarde hrane (FSA) priopćila je da je u svjetlu zabrinutosti “primijenila dodatne mjere kontrole za tragove pesticida u začinima iz Indije, što uključuje etilen oksid”.

Agencija nije pojasnila koje točne korake poduzima.

“Korištenje etilen oksida ovdje nije dopušteno, a za bilje i začine postoje maksimalne razine tragova (pesticida)”, rekao je zamjenik direktora prehrambene politike u FSA James Cooper.

“Ako postoji bilo kakva nesigurna hrana ili hrana na tržištu, FSA će poduzeti brze mjere kako bi osigurala zaštitu potrošača”, kazao je.

Indijski odbor za začine, koji regulira izvoz, nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar.

Indija je najveći izvoznik, potrošač i proizvođač začina na svijetu. U 2022. Britanija je uvezla začine u vrijednosti od 128 milijuna dolara, od čega indijski uvoz čini gotovo 23 milijuna dolara, pokazuju podaci s internetske stranice Observatory of Economic Complexity.

MDH i Everest izvoze svoje proizvode u mnoge regije uključujući SAD, Europu, jugoistočnu Aziju, Bliski Istok i Australiju.

Komentirajte prvi

New Report

Close