Na Rusko-hrvatskom forumu 250 prijavljenih

Autor: Marija Brnić , 15. veljača 2015. u 22:00
Delegaciju predvodi ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak/Patrik Macek/PIXSELL

Iz hrvatske putuje 100 tvrtki, a interes rusa premašio je prvotnu brojku od 120.

U sjeni političkih tenzija i negodovanja SAD-a oko organizacije Rusko-hrvatskog gospodarskog foruma i investicijske konferencije u Moskvi, zanimanje za taj skup toliko je poraslo s obje strane da se i za njegovo održavanje u Moskvi u zadnji čas moralo pronaći drugu, veću kongresnu dvoranu.

Iz Hrvatske će prema posljednjim podacima danas za Rusiju otputovati predstavnici točno 100 tvrtki zainteresiranih za nove poslove na tamošnjem tržištu, dok se značajno povećao i broj ruskih kompanija i institucija koje žele razgovore o suradnji s tvrtkama iz Hrvatske, pa s prvotnih 120 broj prijavljenih za sudjelovanje na forumu prelazi 250. Riječ je o dosad najvećem skupu organiziranom za hrvatsko gospodarstvo u Rusiji. Delegaciju iz Hrvatske kako je i najavljeno predvodi ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, te Luka Burilović, predsjednik HGK, dok će se na skupu s ruske strane obratiti Katirin Sergej Nikolajevič, predsjednik Trgovinsko industrijske komore Rusije, Podjenok Andrej Jevgenjević, predsjednik Moskovske asocijacije poduzetnika, te zamjenik direktora sektora zemalja Europe, Sjeverne Amerike i međunarodnih organizacija Ministarstva ekonomskog razvoja Rusije Karaulov Sergej Genadjevič.

U sklopu foruma organizirat će se i predstavljanje mogućnosti ulaganja u Hrvatsku, a o konkretnom iskustvu u Hrvatskoj tamošnjim će gospodarstvenicima govoriti direktor Lukoila Nikolaj Nikolajevič Ivčikov. Ključni dio foruma biti će konkretni razgovori između gospodarstvenika. Najveći broj dogovoren je u sektoru graditeljstva i nekretnina, te bankovnog sektora, iz kojeg će s 32 hrvatske tvrtke razgovarati njih 61 iz Rusije. Energetika, transport i strojogradnja drugo je područje velikog interesa za konkretne razgovore, a termine je dogovorilo 28 hrvatskih i 32 ruske tvrtke, dok u turizmu suradnju pokušava dogovoriti 10 hrvatskih i 26 ruskih tvrtki, a u brodogradnji pet naših i 10 ruskih tvrtki.

U sektoru poljoprivrede, farmaceutske i tekstilne industrije o mogućim poslovima razgovarat će 19 hrvatskih i 32 ruske tvrtke. Na forum u Moskvu inače ne idu samo velike hrvatske tvrtke koje već posluju na ruskom tržištu, od Podravke, Belupa, Ad Plastika, JGL-a, do Končara i Atlantic Grupe, nego i mali proizvođači koji se tamo tek žele probiti. No, zanimljivo, ne odlaze i predstavnici nekih od najvećih tvrtki i izvoznika u Rusiju, poput Agrokora ili Plive.

Komentirajte prvi

New Report

Close