Na Filozofskom nema nastave jer štede na grijanju

Autor: Ksenija Puškarić , 01. studeni 2012. u 22:00
Uz četiri neradna dana do ušteda na grijanju/PIX

Manjak novca natjerao je zagrebački Filozofski fakultet na kreativne mjere štednje, Sveučilište nema ništa protiv, dekan je, kažu, poslodavac.

Studenti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu danas nemaju nastavu jer je dekan Damir Boras odlučio da će se na taj način uštedjeti na grijanju. Kako neslužbeno doznajemo na fakultetu, broj studenata na nastaviti danas će biti desetkovan, a zbog šačice onih koji bi i došli na fakultet nema smisla raditi. To je barem službeno objašnjenje.

"S četiri neradna dana može se nešto i uštedjeti na grijanju", doznajemo na Filozofskom fakultetu. Takvu odluku nije donijela niti jedna druga sastavnica Sveučilišta u Zagrebu. Svi fakulteti danas normalno rade. Na Sveučilištu u Zagrebu u odluci dekana Borasa ne vide ništa sporno."Po važećem zakonu, fakulteti su jedinstvene pravne osobe koje ne moraju nikome odgovarati. Po toj logici, dekan fakulteta poslodavac je koji upravlja poslovnim subjektom. Njegove odluke su konačne, a to znači da svaki fakultet može odlučiti kada hoće odnosno neće raditi", objašnjavaju na Sveučilištu u Zagrebu, koje također danas normalno radi. No, treba podsjetiti na to da je sam rektor Aleksa Bjeliš početkom godine, predstavljajući proračun za ovu godinu, istaknuo kako je zagrebačko sveučilište dobilo u 2012. godini 74 milijuna manje iz proračuna nego u prošloj godini.

Tada je rečeno da se Sveučilište nalazi pred nekoliko otvorenih pitanja, a najveće je hoće li uspjeti podmiriti obaveze prema zaposlenicima i one prema davateljima energetskih i komunalnih usluga. Premda nitko iz akademske zajednice ne želi izlaziti u javnost izjavama o financijskim problemima na fakultetima, činjenica je da se sredstva za materijalne troškove za visokoobrazovne institucije ne isplaćuju svim fakultetima jednako, kao i to da su neki u teškim financijski problemima. Oni koji najviše zarađuju od školarina i suradnje s tvrtkama dobivaju od države manje od, primjerice, humanističkih, poput Filozofskog fakulteta, koji nemaju većih izvora financiranja osim proračunskih sredstava. Stoga će se model financiranja fakulteta promijeniti, o čemu se tek treba postići konsenzus. 

Komentirajte prvi

New Report

Close