U minusu ste? Evo što će se dogoditi ako do 30. lipnja ne dogovorite prelazak na dopušteno prekoračenje

Autor: Poslovni.hr , 29. svibanj 2024. u 10:09
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Za mnoge bi ovo mogla biti prilika da se riješe minusa.

Za sve koji su u minusu stiže novost. Ako do 30. lipnja ne ugovore prelazak s prešutnog na dopušteno prekoračenje, ostat će bez minusa, a dosadašnji će morati vratiti.

“Netko tko nikad nije koristio nikakav minus, ništa mu se neće dogoditi nakon isteka roka za ugovor dopuštenog prekoračenja.

Onaj koji je koristio, a nije dogovorio dopušteno prekoračenje otplatit će ono što je koristio u minimalno 12 rata”, rekla je za Dnevnik.hr Tamara Perko, direktorica Hrvatske udruge banaka.

Ako nekome za otplatu nije dovoljno 12 rata, s bankom se dogovara više rata. Ako pak novi ugovor ne sklopite u roku, a želite minus, dopušteno prekoračenje možete ugovoriti i naknadno, no otplata prešutnog minusa već će krenuti.

Za mnoge bi ovo mogla biti prilika da se riješe minusa. Ekonomski analitičar Damir Novotny kaže, ta je odluka na građanima, no nije optimističan.

“Hrvatski građani su skloni potrošnji, to vidimo po rastu potrošnje ovih nekoliko mjeseci, snažan rast domaće potrošnje, skloni su se zaduživati za tu potrošnju, pa onda će onda valjda morati znati da kredit, pa tako i kredit po tekućem računu ima jednu vrlu nezgodnu osobinu, mora ga se vratiti”, rekao je Damir Novotny, ekonomski analitičar.

Komentirajte prvi

New Report

Close