Na Ambienti sudjeluje 180 izlagača iz Hrvatske i svijeta

Autor: Poslovni dnevnik , 16. listopad 2014. u 22:01
Direktorica Zagrebačkog velesajma M. Pavković s ministrom T. Jakovinom/Davor Višnjić/PIXSELL

U prvom polugodištu ove godine udjel drvne industrije u ukupnom izvozu iznosi 9,97 posto.

Na Zagrebačkom velesajmu jučer je otvoren 41. međunarodni sajam namještaja, unutarnjeg uređenja i prateće industrije Ambienta na kojem sudjeluje 180 izlagača iz Hrvatske i 19 zemalja.

Ambienta se održava na izložbenom prostoru većem od 20.000 četvornih metara, a traje do 19. listopada.Sajam je otvorio ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina koji je istaknuo kako je je Ambienta jedan od najznačajnijih tematskih sajmova koji ima i regionalni značaj. Jakovina je kazao kako ga raduju pozitivni rezultati u sektoru drvnog gospodarstva, napominjući kako su brojke impresivne. Vanjskotrgovinska robna razmjena drva, proizvoda od drva i namještaja pokazuje da je u prvih šest mjeseci ove godine u odnosu na isto razdoblje lani izvoz povećan za 28,6 posto.Pozitivni trendovi, kako je naveo, vidljivi su i iz udjela robne razmjene drvne industrije u ukupnoj robnoj razmjeni s inozemstvom, koji raste petu godinu za redom.

Tako je udjel drva, proizvoda od drva i namještaja u ukupnom izvozu povećan s 7,3 posto iz 2012. na 8,16 posto u 2013., dok je udjel u ukupnom uvozu smanjen s 2,39 posto u 2012. na 2,16 posto u 2013. godini. U prvih šest mjeseci ove godine udjel drvne industrije u ukupnom izvozu iznosi 9,97 posto za razliku od istog razdoblja lani kada je iznosio 8,4 posto. Direktorica ZV-a Marina Pavković istaknula je kako se ovim sajmovima želi promovirati hrvatska izvrsnost i kreativnost. Ambienta objedinjava tri osnovne tematske cjeline – industrija koji je namijenjen izlagačima, proizvođačima i trgovcima, zatim dizajn namijenjen predstavljanju dizajnera i grupama dizajnera te outlet na kojem će se moći pronaći namještaj i oprema za stan i kuću po sniženim cijenama. 

Komentirajte prvi

New Report

Close