Na 120 tisuća tona varaždinskog smeća bacile oko strane tvrtke

Autor: Suzana Varošanec , 26. ožujak 2014. u 13:00
Natalija Martinčević; Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Zbog alarmantne situacije danas je u Saboru određena stanka.

Varaždin i građani guše se u 120 tisuća tona smeća, a zbog tamošnje alarmantne situacije s otpadom koji višegodišnja ekološka bomba danas je u Saboru određena stanka na prijedlog bivše HNS-ovke Natalije Martinčević. Njezine zamjerke adresirane su Vladi, odnosno Ministarstvu zaštite okoliša, što je poništilo koncesiju za zbrinjavanje varaždinskog otpada te što novi natječaj nije raspisan. Ukratko, ona tvrdi da ministar Zmajlović nije počeo rješavati rastući problem. A za biznis s varaždinskim otpadom, čulo se u sabornici, vlada veliki interes stranih kompanija.

Međutim, prema javno dostupnim podacima sa služene stranice Fonda za zaštitu okoliša, pokrenut je postupak javne nabave. Međunarodnim natječajem okolišna administracija je u potrazi za najpovoljnijom ponudom za zbrinjavanje i obradu otpada s lokacije Brezje pokraj Varaždina. Procijenjena vrijednost posla bez PDV-a iznosi 137 milijuna kuna, a država kani varaždinski trošak zbrinjavanja sufinancirati minimalno 40 posto. Međunarodni tender koji je raspisan početkom veljače najavilo je i Zmajlovićevo ministarstvo. Navodeći da je potkraj prošle godine inspekcija zaštite okoliša preuzela rješavanje problema baliranog otpada u Varaždinu, najavilo je, uz objavu međunarodnog tendera, i svoja očekivanja, a letvica je podignuta visoko.

Od ponuditelja očekujemo prijedlog tehnologije, detaljan terminski i radni plan – sve pod uvjetom da se predloženo može obaviti na zakonski propisan način i u periodu manjem od godine dana, izjavio je početkom veljače ministar Mihael Zmajlović. Nakon sjednice Vlade, kada je to objavljeno, promptno je uslijedila objava međunarodnog natječaja za zbrinjavanje baliranog varaždinskog otpada. Fond za zaštitu okoliša tako je, pozivajući se na Zakon o javnoj nabavi, objavio da je u tijeku pregovarački postupak javne nabave s prethodnom objavom. Cilj je sklapanje ugovora s jednim gospodarskim subjektom – najpovoljnijim ponuditeljem za nabavu usluge uklanjanja baliranog miješanog komunalnog otpada i neopasnog otpada iz uređaja za obradu otpada s lokacije Brezje kraj Varaždina (utovar, vaganje, prijevoz, istovar i postupak obrade, sukladno uvjetima i zahtjevima iz dokumentacije za nadmetanje). Prema našim izvorima Ministarstvo i Fond očekuju detaljne prijedloge zainteresiranih ponuditelja kako i gdje će obraditi  balirani otpad te zbrinuti ostatni dio, kao i dokaze da se predloženo može izvršiti u skladu s uvjetima i važećim propisima. Preuzimanje, vaganje i utovar otpada mora se obaviti na samoj lokaciji Brezje, što će ponuditelj osigurati o svom trošku, kao i prijevoz do lokacije obrade. Obrada i zbrinjavanje mora se odvijati sukladno vremenskom i radnom planu koji se ponudi te će se po ispostavi dokaza o tome obaviti plaćanja uz mogućnosti izricanja penala za odstupanja po svakom mjesecu plana.

No, zbog jedne izjavljene žalbe na dokumentaciju za nadmetanje, trenutačno postupak ne teče, odnosno zastao je. Prema poznavateljima situacije, čeka se odluka Državne komisije za kontrolu postupka javne nabave. To znači da je odmah došlo od početnog odstupanja od terminskog plana po kojem je prva faza natječaja trebala trajati 30 dana, a nakon što komisija pregleda počela bi druga faza postupka kad se od ponuditelja koji zadovolje uvjete traže financijske ponude. S time da to ima učinak i na rok za izvršenje radova koji je kratak i nema odugovlačenja, a može trajati najviše 12 mjeseci od dana potpisa ugovora ili, ako će biti riječ o izvozu, od dana ishođenja potrebnih akata za prekogranični promet što je također obaveza ponuditelja usluge. Tajming, pak, kad će se znati tko je pobijedio i dobio posao obrade varaždinskog smeća, već je probijen žalbom nepoznatog žalitelja. Do danas su već trebale biti poznate tehnologije koje su ponuđene, a u travnju se očekivalo da će biti izabran ponuditelj koji zadovoljava tražene kriterije, no prema sadašnjem tempu to će biti moguće najranije u svibnju.

Inače, varaždinsko smeće trebala je zbrinuti prema početnom planu Grada Varaždina nova tvornica za obradu smeća MBO izgrađena u Gospodarskoj zoni Brezje. Sve do nedavno bila je u vlasništvu varaždinskog poduzetnika Davora Patafte, a do posla s Varaždinom nije došlo između ostalog i zbog podignutih optužnica da je bivši gradonačelnik Ivan Čehok pogodovao Patafti kod ugovaranja toga i drugih poslova. Lokalni mediji iznose i da tvrtka Patting više ne postoji, te da je preimenovana u C.I.O.S. Varaždin, čiji su osnivači zagrebačke tvrtke C.I.O.S., C.I.O.M. i austrijska tvrtka SCHOLZ WtE BETEILIGUNGS. Iz sudskog registra, kako navode, vidljivo je da Patafta, koji je donedavno bio suvlasnik Pattinga, nema udjel u novoj tvrtki. Zastupnici C.I.O.S.-a Varaždin su Ivan Pripuz, predsjednik uprave, Janko Tischler, član uprave te prokuristi Marijo Bucina i Frane Rogoznica. Pataftina tvrtka T7 VIS, kako navode, promijenila je naziv u Održivi razvoj, a bila je u vlasništvu Pattinga, danas C.I.O.S.-a Varaždin. 

Petra Pripuza kontaktirali smo povodom današnje vruće saborske teme te natječaja, no on je u vrlo kratkom telefonskom kontaktu samo poručio da nema vremena za razgovor o tome. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

[emo_palacg]

New Report

Close