Dužnicima se smiješi povrat novca zbog rasta kamata i tečaja?

Autor: Poslovni.hr , 12. prosinac 2012. u 16:55
Odvjetnica Nicole Kwiatkowski zastupa udrugu Franak u sporu protiv osam banaka. Nicole Kwiatkowski. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Ukoliko presuda postane pravomoćna banke će morati klijentima ponuditi sklapanje aneksa ugovora o kreditu.

Trgovački sud u ponedjeljak je prihvatio kolektivnu tužbu Saveza Potrošač koji nastupa u ime Udruge Franak, odnosno svih zaduženih u 'švicarcima'.

Zbog porasta svojih rata kredita od 40 do čak sto posto, zaduženi u francima traže sudsku zaštitu, i imaju namjeru dokazati kako je ponašanje banaka prema njima bilo nepošteno i nedopušteno. Savez Potrošač ovih dana mora sudu dostaviti još neke dokumente, na što se banke trebaju očitovati do kraja mjeseca, te se u veljači očekuje početak glavne rasprave. Što zaduženi u francima, konkretno, mogu očekivati u slučaju pravomoćne presude u svoju korist, Novi list  je pitao njihove odvjetnike, Nicole Kwiatkowski i Nikšu Valjala. List piše da će do konačne presude proći još dosta vremena, no tračak nade za 'frankovce', kako kažu u njihovoj udruzi, ipak postoji. 

"olektivnom se tužbom traži da sud utvrdi da su banke povrijedile kolektivne interese potrošača, sklapajući ugovore o kreditima na način da su se ponašale netransparentno prilikom sklapanja ugovorna o kreditu s valutnom kaluzulom u CHF, uz istodobnu primjenu promjenjive kamatne stope, koju banka može mjenjati jednostranom odlukom. Takve su odredbe, stoga, nepoštene i ništavne. Tužba se, napominjem, u odnosu na promjenjivu kamatnu stopu odnosi i na kunske, i kredite u eurima, odnosno na sve kredite, bez obzira na valutu u kojoj je nominirana glavnica", pojasnila je za Novi list odvjetnica Kwiatkowski. Ukoliko sud usvoji tužbu, napominje, i presuda postane pravomoćna, banke će morati klijentima ponuditi sklapanje aneksa ugovora o kreditu u kojem će glavnica biti naznačena u kunama, i to prema tečaju švicarskog franka u odnosu na kunu, koji je vrijedio na dan isplate kredita. 

>>> Bohaček o 'švicarcima': Je li vas netko tjerao uzeti kredit? Jesu li banke tjerale ljude u poslovnice?

 

Komentari (1)
Pogledajte sve

polako,to je daleko od rješenja

New Report

Close