Mrak Taritaš: Graditi u skladu s prostornim planom

Autor: Poslovni.hr/Hina , 03. listopad 2013. u 11:38
Photo: Patrik Macek/PIXSELL

“U cijeli postupak krenuli smo nakon analize onog što u prostoru i postupku ishođenja dozvola imamo i što su nam problemi”, rekla je Mrak Taritaš.

Ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš jutros je u Hrvatskom saboru predstavila novi zakon o gradnji i istaknula kako se želi postići da sve što se u prostoru gradi bude u skladu s prostornim planom te da i ono što u prostoru imamo, izgledom i kvalitetom budu sukladne EU propisima.

Novim zakonom, koji je pred zastupnicima u prvom čitanju, skratit će se postupak pribavljanja dokumentacije za gradnju, a dosadašnju lokacijsku i građevinsku dozvolu zamijenit će samo građevinska dozvola.

Izdavat će se na temelju minimalne dokumentacije, vrijedit će tri godine u kojem će roku morati započeti gradnja.

"U cijeli postupak krenuli smo nakon analize onog što u prostoru i postupku ishođenja dozvola imamo i što su nam problemi", rekla je Mrak Taritaš.

Naglasila je i kako je utvrđeno da su osnovni problemi u procesu građenja duge procedure te su one, kako je rekla, sublimirane na jasne korake. Za ishođenje građevinske dozvole, kazala je, trebalo je do sada čak 139 dana.

Vlasnicima novih objekata zakonom se nameće obveza uređenja fasade i okoliša u razdoblju od pet godina za obiteljske kuće, te do deset godina za velike zgrade, a prekorače li te rokove, prijeti im kazna od tri tisuće kuna za svaki mjesec prekoračenja.

Predlaže se i sustav stegovnih postupaka i novčanih kazni za spore referente i one koji izdaju dozvole suprotne prostornim planovima.

Komentirajte prvi

New Report

Close