Može se digitalizirati sve u onboardingu zaposlenika, osim potpisa ugovora o radu

Autor: Bernard Ivezić , 13. listopad 2019. u 22:00
A1 Hrvatska je interno napravio posebnu web aplikaciju 321GO/A! Hrvatska

U Hrvatskoj digitalni onboarding tek postaje važna tema kad se govori o ljudskim resursima, a to se posebno odnosi na sektore turizma i ICT-a.

Zaposlenici u pravilu odlučuju o tome hoće li ostati u novoj tvrtki u prva dva tjedna. Ovisno o industriji, taj se proces može produžiti do šest mjeseci.

Nakon toga ih je mnogo teže zadržati. I skuplje. Unatoč tome, kad potražite na Googleu dobre primjere "digitalnog onboardinga", (proces upoznavanja i uhodavanja u novu radnu okolinu naziva se onboarding), prvo će se pojaviti primjeri iz Češke i Bosne i Hercegovine, ne i iz Hrvatske. Primjerice, Addiko banka je s Microsoftom predstavila u BiH jedno takvo rješenje. Softverska tvrtka SAP također nudi takvo rješenje, a hrvatska iznimka je konzultantska tvrtka LQ, koja je ove godine na svojoj konferenciji Learning disruption u Zagrebu u toj kategoriji nagradila Naftnu industriju Srbije (NIS) iz Novog Sada. 

U Hrvatskoj digitalni onboarding tek postaje važna tema. NIS je osvojio nagradu, jer je napravio program "Dobrodošli u NIS" kroz koji je digitaliziran proces onboardinga. Slično se ponavlja kad tražite "e-onboarding Hrvatska" i druge slične kombinacije. Primjera iz Hrvatske kao da nema.Međutim, to ne znači da se tvrtke u procesu digitalne transformacije nisu pozabavile i ovim procesom, posebno ne u industrijama koje imaju najvećih problema s privlačenjem zaposlenika kao i njihovim zadržavanjem. To se posebno odnosi na turizam i ICT, ali tvrtke u pravilu nisu voljne pričati o tim procesima, s obzirom na to da je danas onboarding postao dio njihove konkurentske prednosti. 

Različiti pristupi
Mnogi, poput Infobipa, u tom procesu ne stavljaju naglasak na tehnologiju već organiziraju dvotjedne akademije na posebnim lokacijama kako bi pomogli novim zaposlenicima da izgrade prijateljstva unutar organizacije i upoznaju se s tvrtkama. No, kad koriste tehnologije, rade to tako da digitaliziraju proces onboardinga kroz aplikaciju koja se može koristiti i na stolnom ili prijenosnom računalu i na mobitelu.  A1 Hrvatska za to je interno napravio web aplikaciju 321GO!. Ona je nastala u suradnji odjela ljudskih potencijala i digitalnog odjela telekoma. Navode da je to odgovor na veliku količinu informacija kojima su izloženi novi zaposlenici kao i iz potrebe za jednostavnijim, kreativnijim i kvalitetnijim, sada digitalnim vodičem kroz organizaciju tvrtke i njezinu kulturu.

 

2 prva

tjedna razdoblje je u kojem se u pravilu zaposlenici odlučuju o tome hoće li ostati u novoj tvrtki

"Početak novog radnog odnosa može biti uzbudljiv, ali i izazovan za svakog novog zaposlenika jer mora upoznati proizvode i usluge, usvojiti interne procese i procedure, kao i korporativnu kulturu", kažu u A1. Nova platforma u cijelosti digitalizira onboaring zaposlenika. Izuzetak je potpisivanje ugovora o radu. Zbog pravnih razloga potpis tog dokumenta i dalje se mora raditi na papiru. Drugim riječima, danas je u Hrvatskoj moguće digitalizirati cjelokupan proces onboardinga zaposlenika, osim potpisa tog ugovora. Digitalni onboarding pak uključuje mnogo stavki kroz koje novi zaposlenik mora proći. Primjerice, u A1 se prilikom prvog dolaska na posao u digitalnu platformu unose podaci o zaposleniku potrebni za početak rada.

Nadalje, zaposlenik se upoznaje s Pravilnikom o radu i Kodeksom ponašanja u organizaciji. Onda putem aplikacije odabire službeni mobilni uređaj koji želi koristiti. U aplikaciju se unosi i potvrda o izvršenom liječničkom pregledu te se odabire termin za potpis ugovora o radu. "Digitalni onboarding novim zaposlenicima omogućuje bržu integraciju u kompaniju, manje papirologije, jednostavniji pristup potrebnim informacijama i upoznavanje kompanije kroz digitalnu platformu, a kolegama zaduženim za 'onboarding' novih zaposlenika smanjuje radno opterećenje oslobađajući ih dijela administracije i otvaranjem kanala za jednostavnu dvosmjernu komunikaciju", pojašnjavaju u A1.

'Buddy sustav'
Upravo ovo potonje omogućuje zaposleniku da otkrije koji ga benefiti u organizaciji očekuju, ali i mu pruža i podsjetnik kroz koje korake mora još proći da bi taj proces uspješno završio. Tako 321GO! automatski šalje na zaposlenikovu mail adresu podsjetnike o rokovima dostave određenih dokumenata i pojašnjenja, ako ih zatraži. Umjesto akademije, A1 ima takozvani buddy sustav, gdje jedan zaposlenik pomaže novom radniku u integraciji. No, taj se proces ne mora nužno raditi kroz razvoj vlastite aplikacije. Besplatno ga se može voditi kroz Trello, koji je generalan alat za projektni menadžment.

Za male i srednje tvrtke sve je veća ponuda takvih alata na webu poput Talmunda i Chief Onboardinga. Upravljanje onboardingom nude i hrvatski softveri, poput korporativnog rješenja HRPRO, dok je startup TalentLyft napravio popis koraka koji može pomoći malim i srednjim tvrtkama kod kreiranja uspješnog onboardinga. U konzultantskoj kući LQ ističu da je kvalitetan onboarding itekako važan: "Kada novi zaposlenik dolazi u organizaciju najvažniji aspekt je kvalitetan onboarding proces, jer šanse da će zaposlenik ostati u iduće tri godine su 53 posto veće ako je onboarding program strukturiran."

Komentirajte prvi

New Report

Close