Morić odbio voditi stečaj TLM-a

Autor: Suzana Varošanec , 17. prosinac 2015. u 12:45
Slovenski Impol bi čim prije razgovor sa stečajnim upraviteljem zbog proizvodnje i radnika/Duško Jaramaz/PIXSELL

Nakon što je imenovani stečajni upravitelj šibenske tvrtke prijavio svoj potencijalni sukob interesa, u TLM-u krenule priče da je odbio voditi taj stečaj.

Problem sukoba interesa još se ne odvaja od šibenskog TLM Aluminiuma: traje od podnošenja prijedloga za otvaranje stečaja, a prvo je bio vezan uz stečajnog suca.

No, nakon što je stečaj stoga i otvoren na zadarskom Trgovačkom sudu, i to 15. prosinca, čime je počeo teći rok od 60 dana u kojem su vjerovnici pozvani prijaviti svoja potraživanja stečajnom upravitelju, zbog istog razloga još nije definitivno riješeno pitanje tko će ga voditi. Zbog sukoba interesa izuzet je prvi stečajni upravitelj, inače izabran po metodi automatskog odabira sukladno Stečajnom zakonu, a sad i drugi stečajni upravitelj koji je već službeno postavljen sudskim rješenjem tvrdi da čeka odluku suda u vezi razjašnjenja svojeg statusa.

O toj odluci, a navodno se danas očekuje, konkretno ovisi hoće li stečaj te propale najveće tvrtke proizašle privatizacijom šibenskog aluminijiša doista voditi stečajni upravitelj Zadranin Branko Morić, koji je od velikih stečajeva vodio stečaj Bagat Precizne mehanike. Činjenicu da je otvorio ovo pitanje Morić nam je potvrdio nakon što je zadarskom sudu uputio dopis sa konkretnim činjenicama koje moguće ukazuju i na njegovo izuzeće.

Morić je, doznajemo, zastupao gospodarske subjekte koji su zapravo i dužnici i vjerovnici šibenske tvrtke, a važnim momentom za sudsku prosudbu čine se i pravni potezi vezani uz utvrđivanje tražbina koje su priznate šibenskoj tvrtki u drugim postupcima. U TLM-u se ovo inače već tumači odbijanjem te funkcije. Zanimljivo je i što je računalnim izborom kao prvo ime bio odabran Željko Vrkić, no kod preuzimanja te odluke navodno su utvrđene prepreke, također vezane uz sukob interesa.

Tiču se obnašanja funkcija u korporativnim organima izvjesnih tvrtki povezanih s TLM-om, neslužbeno se doznaje. Pitanje tko će voditi stečaj ove tvrtke važno je i slovenskom Impolu. Prema upućenim izvorima, ovaj potencijalni investitor odmah je reagirao na činjenicu otvaranja stečaja, a raspitujući se za stečajnog upravitelja jer stoji kod svojeg pisma namjere. Čim prije očekuje s njim razgovore, počevši s pitanjem najma i pokretanja proizvodnje te angažmana radnika.

Komentirajte prvi

New Report

Close