Moralić propustio zadnju šansu za kupnju Adriachema

Autor: Marija Brnić , 29. listopad 2008. u 00:00

Enver Moralić kaže da mu je Fond dao još tri mjeseca za pregovore

Još jedanput se poduzetnik Enver Moralić našalio s Hrvatskim fondom za privatizaciju – ni do novog roka, 21. listopada, nije HFP-u dostavio dopunu ponude za kaštelanski Adriachem, a što je bila posljednja prilika da ne propadne i šesti natječaj za tu tvrtku. HFP je, naime, početkom ljeta natječaj raspisao četvrti put pod posebnim uvjetima, uz minimalnu početnu cijenu od 1 kune, a kao i u prethodnim krugovima jedini se zanimao Moralić, odnosno njegova tvrtka Kemokompleks. Njegova je ponuda uvijek bila “tanka” u jamstvima, te stoga i odbijana. No u ovom posljednjem krugu spornim se pokazao Moralićev uvjet da država u obveze koje će otpisati Adriachemu uvrsti i kredit prema Hrvatskoj banci za obnovu i razvoj te pozajmice koje je za isplatu plaća davao HFP. Riječ je o obvezama od 4,5 milijuna kuna prema HBOR-u i oko 8,3 milijuna kuna prema HFP-u, a kako te obveze ne mogu biti otpisane, HFP je tražio Moralića da odustane od tog uvjeta u ponudi. No prema dostupnim informacijama on to ipak nije učinio, zbog čega HFP namjerava poništiti natječaj.

Dubinsko snimanje
Sam Moralić u telefonskom razgovoru za Poslovni dnevnik demantira takve informacije, te tvrdi da je i dalje zainteresiran za kupnju Adriachema i da se nada da će s HFP-om i Vladom postići dogovor. “Od HFP-a sam dobio dopis u kojem nam je produljen rok za 90 dana za dopunsku ponudu, što znači da imamo na raspolaganju dovoljno vremena”, kaže Moralić. Namjerava provesti i još jedno dubinsko snimanje tvrtke jer u međuvremenu je, kaže, detektirao nove momente u Adriachemu koje u trenutku kada je natječaj bio otvoren nije zapazio. O čemu je riječ Moralić ne želi otkriti, kao ni s kakvim prijedlogom namjerava doći pred Vladu. “Samo ću reći da smo pronašli način kako da se otpišu obveze prema HBOR-u i HFP-u, a da to bude u skladu sa zakonom”, zagonetan je Moralić. Kada bi se takvo rješenje pronašlo, on bi, naime, tvrtku preuzeo za 1 kunu za 89-posto dionica, 1 kunu bi platio za 67 milijuna kuna obveza Adriachema prema državi, a preuzeo bi samo 18,7 milijuna kuna dugovanja prema zaposlenicima i ostalim vjerovnicima. U ponudi iz srpnja Moralić je naveo kako bi investirao 13,33 milijuna kuna u proizvodnju, dok bi sa 18 milijuna kuna financirao otpremnine za 80 od 240 radnika. No iz Fonda za privatizaciju neslužbeno se čuje da Moralić više neće dobiti priliku za pregovore. Rok koji kontroverzni poduzetnik spominje, kažu naši izvori, povezan je s istekom ponude jer su ponude otvarane 21. srpnja i uobičajeno je da se formalno produlji njihova valjanost ako se u planiranom roku od 90 dana ne finalizira kupoprodaja. No budući da do roka koji je dogovoren s Moralićem on nije dostavio traženi dokument kojim odustaje od uvjeta ponude vezano uz otpis obveza prema HBOR-u i HFP-u, za stručne službe HFP-a tu više nema dileme i natječaj će se zatvoriti.

Pozajmica za plaće
Rasplet događaja zaprepastio je sve u Adriachemu, u kojemu već mjesecima nema proizvodnje jer je HEP zbog nepodmirenih računa od oko 2 milijuna kuna prekinuo isporuku električne energije. Već je prema HFP-u upućen novi zahtjev za pozajmicu za isplatu plaće, a predstavnik sindikata Željko Stojak najavljuje i kako će od Upravnog odbora na čijem je čelu potpredsjednik Vlade Damir Polančec tražiti da nikako ne dopusti da Adriachem ode u stečaj. Postoji puno prostora za prenamjenu proizvodnje i restrukturiranje, zauzima se Stojak, najavljujući protivljenje stečaju. Upravni odbor HFP-a o Adriachemu raspravljat će na sljedećoj sjednici, koju se očekuje početkom studenoga.

Komentirajte prvi

New Report

Close