Moralić neće dati ponudu za kupnju Adriachema

Autor: Marija Brnić , 14. travanj 2008. u 13:00

Kao jedinom investitoru koji se interesirao za kaštelanski Adriachem, Upravni odbor HFP-a izlazio mu je u susret i raspisivao natječaje na koje je u pravilu dostavljao nepotpune ponude

Ni peti natječaj za privatizaciju kaštelanskog Adriachema, za koji rok istječe u ponedjeljak u 14 sati, po svemu sudeći, neće rezultirati prodajom. Jedini interesent na prethodnim pokušajima privatizacije, poduzetnik Enver Moralić, kako saznaje Poslovni dnevnik, ovog se puta čak ni neće natjecati za većinski dionički paket, kojeg Hrvatski fond za privatizaciju nudi po minimalnoj cijeni od 1 kune. Da se neće pojaviti s ponudom, potvrdio nam je i sam Moralić u telefonskom razgovoru. Točnije, izjavio je da od HFP-a još nije otkupio ponudbenu dokumentaciju, a ne učini li to 48 sati prije isteka roka za predaju ponuda, prema pravilima HFP-a, investitor ni ne može sudjelovati na natječaju. “Zainteresiran sam za Adriachem i nadam se da ću ipak imati priliku Fondu za privatizaciju dostaviti ponudu”, i dalje je uporan Moralić, kojem je, pojašnjava, zbog boravka u inozemstvu rok za Adriachem bio izvan fokusa. Riječ je, međutim, o čak trećem nuđenju kaštelanske tvrtke po posebnim uvjetima i cijeni od 1 kune, a natječaj je ponovljen, kako je obrazložio odluku Upravnog odbora HFP-a potpredsjednik Vlade i predsjednik UO-a Damir Polančec, samo iz razloga što su nakon razgovora s Moralićem dobili obećanja da će ovog puta dostaviti potpunu ponudu koja će biti u okvirima i standardima privatizacijskih natječaja. Moralić je, očito svjestan činjenice da se godinama osim njega nitko zapravo nije interesirao za Adriachem, pojavio u trećem krugu prije godinu dana s ponudom koja je bila odbijena, jer su “stručne službe HFP-a ocijenile da je tehnički nepotpuna”. Prethodno se nitko nije javio na prvi natječaj po nominali, objavljen u veljači 2006., a potom ni na drugi u lipnju iste godine, a na kojem su dionice nuđene uz diskont od 90 posto. Kako se kasnije ispostavilo, Moralić je u svojoj prvoj ponudi dostavio mjenicu kao jamstvo za ispunjenje obveza iako je standard da se kao instrument osiguranja daje bankovno jamstvo. Na idućem, četvrtom krugu, raspisanom uz obrazloženje “da se moguće potkrala tehnička greška kod slanja ponude”, u ljeto prošle godine, Moralić je opet dostavio nedostatna jamstva, odnosno korporativno jamstvo tvrtke Kemokompleks.

Kako su provjere boniteta pokazale da to jamstvo ne može biti prihvaćeno, ni uza svu susretljivost prema Moraliću HFP nije mogao prihvatiti njegovu ponudu. Kako se uoči parlamentarnih izbora ne bi morali suočiti s otvaranjem rasprave o mogućim rješenjima, pa i stečaju Adriachema, Upravni je odbor odlučio još jednom pružiti priliku Moraliću. Ne pojavi li se netko s ponudom, HFP i Vlada će morati analizirati i druge opcije, uključujući i stečaj. Tvrtka godinama posluje s gubicima, proizvodnja se odvija s minimalnim kapacitetom od tek 5 posto, a kako je iz natječaja vidljivo, obveze prema državi još prije pola godine iznosile su 50 milijuna kuna, prema radnicima više od 18 milijuna kuna, a prema ostalim vjerovnicima 42 milijuna kuna. Iz redova sindikata, doduše, već stižu najave da će se protiviti otvaranju stečaja, te da će od države tražiti da raspiše još jedan, šesti po redu natječaj, a iz kojega bi se izostavila obveza kupca da zadrži djelatnost proizvodnje baziranoj na preradi polivinilklorida (PVC) i polietilena velike gustoće (PEHD). Time bi se, de facto, omogućilo Moraliću provođenje njegova već poznatog plana gradnje hotelskog kompleksa na području na kojem se nalaze Adriachem i Adriavinil, kojeg je Moralić u partnerstvu sa splitskom tvrtkom Lavčević kupio još 2003. godine. Iz lokalnih se medija saznaje da je nedavno projekt rušenja Adriavinila i gradnje luksuznog hotelsko-apartmanskog kompleksa, kockarnica i marine nakon gotovo dvije godine dobio potrebne suglasnosti gradskih vlasti u Kaštelima, te da je zatražena i izmjena GUP-a, kojom se traži prenamjena prostora iz gospodarske u ugostiteljsko-turističku djelatnost. Je li opcija povezivanja Adriavinila i Adriachema još “u igri”? Moralić ističe kako ga Adriachem ne interesira zbog tog projekta budući da je “već kupio zemljište Adriachema”, te da u Adriachemu želi nastaviti i unaprijediti postojeću proizvodnju. “Adriachem nas kao Kemokompleks i interesira jer je to naša osnovna djelatnost, petrokemija i PVC”, tvrdi ovaj poduzetnik, unoseći time i dodatnu konfuziju u prodaju Adriachema.

Komentirajte prvi

New Report

Close