‘Hrvatska se ne treba sramiti mehanizma kontrole’

Autor: Poslovni.hr , 06. veljača 2013. u 10:53
V.Pusić, Z.Milanović (Foto: Patrik Maček/PIXSELL)

Macovei nije željela komentirati rad vlade, no istaknula je manjkavosti vezane za sprječavanje sukoba interesa.

Monica Macovei,  bivša rumunjska ministrica pravosuđa, poznata po glasovitom čišćenju državnog aparata od korupcije, a sada europarlamentarka za Večernji list je otkrila zašto bi Hrvatska i nakon  ulaska u Europsku uniju trebala ostati  pod monitoringom.

'Hrvatska je dobrodošla i očekujemo je u Uniji ove godine jer je takav politički dogovor. Poštujem sve što je postignuto i svjesna sam da za primjenu reformi treba vremena, rada te političke volje. Monitoring je potpora, a ne kazna. Implementacija reformi i zakona nije završena. Promjene nisu nepovratne, što i nije moguće postići u toliko malo vremena. Zato je mudro i zrelo da Europska komisija kroz monitoring nastavi pomagati Hrvatskoj da mjere i reforme postanu trajne', kazala je Macovei.

Smatra kako se ne treba sramiti mehanizma kontrole jer bi on bi potvrdio da se EK zalaže za proširenje i reforme. Macovei nije željela komentirati rad vlade, no istaknula je  manjkavosti vezane za sprječavanje sukoba interesa. 'Vidim slabost u nedovoljnoj kontroli prijava imovine dužnosnika. No ima i pozitivnog: USKOK radi dobro i monitoring bi ih trebao samo ohrabriti i dati im jači zamah.'

Intervju u cijelosti možete pročitati ovdje

Komentirajte prvi

New Report

Close