Mljekara iz Sinja ‘proizvodila’ mlijeko iz BiH

Autor: Poslovni.hr , 13. veljača 2013. u 14:06
Proizvodnja mlijeka / Photo: Damir Spehar/PIXSELL

‘Ni BiH i ni Srbija nemaju prekomjernih količina mlijeka, a ipak izvoze i to velike količine, i to u Hrvatsku’

Hrvatski prozivođači mlijeka tvrde da svojim muznim kravama daju zdravu hranu na što im one uzvraćaju zdravim mlijekom. Predsjednik Udruge proizvođača mlijeka Dalmacije Ivan Putnik kaže kako se kod nas već godinama provode rigorozne kontrole kvalitete po standardima iznad onih koje propisuje EU, piše Slobodna Dalmacija. No u BiH nema takve prakse. 'Oni imaju labaratorij u Banja Luci u kojem kontroliraju samo sadržaj masnoće i bjelančevina. 'Znajući da s takvim mlijekom neće moći u preko granica EU-a, bosansko – hercegovački mljekari, proizvođači i prerađivači, već nekoliko godina razbijaju glavu što učiniti kada Hrvatska 1. srpnja postane punopravnom članicom EU-a'. kaže Putnik.

Ni BiH i ni Srbija nemaju prekomjernih količina mlijeka, a ipak izvoze i to velike količine, i to u Hrvatsku, upozorava.  Hrvatski proizvođači sumnjaju da putovi nekvalitetnog mlijeka od Ukrajine do Nizozemske vode preko Srbije i Bosne i Hercegovine u Hrvatsku. Putnik kaže da na naše tržište stiže mlijeko iz BiH stiže kao sirovina, ali i kao gotov proizvod.

U pojednim prodajnim lancima nudili su se mlijeko i mliječne prerađevine na kojima je stajalo ime tvrtke 'Mils mljekara Sinj', čija se 'proizvodnja' mlijeka nalazila na Kukuzovcu. No te proizvodnje nije bilo na Kukuzovcu, a nema je ni danas. Za nepostojeću mljekaru 'Mils mljekara Sinj' proizvodila je mljekara 'Mlijekoprodukt' u Kozarskoj Dubici, piše Slobodna Dalmacija. Ove dvije mljekare povezuje zajednički vlasnik – nizozemska grupacija 'Danube Foods', piše list. Ta je grupacija osim Mlijekoprodukta kupila i 'Banjalučku mljekaru' te 'East milk' mljekaru iz Sarajeva. 

Komentirajte prvi

New Report

Close