Mladima koji ostanu u rodnom kraju olakšice pri vraćanju kredita

Autor: Agencija VLM , 04. siječanj 2013. u 08:21
Photo: Marko Jurinec/PIXSELL

Broj studenata se zadnjih godina znatno povećao. Dosta ih studira u Varaždinu i Čakovcu na veleučilištima – kaže Simon Najman iz Cirkovljana.

– Iako imam visoki prosjek ocjena, 4,5 na Pravnom fakultetu u Zagrebu, ne mogu dobiti državnu A stipendiju, pa mi kredit koji dobivam preko Međimurske županije puno znači – kaže Monika Glavina iz Čehovca, studentica socijalnog rada.

Monika je jedna od 221 korisnika studentskih kredita koje dijeli Međimurska županija. Zahvaljujući stipendiranju i kreditiranju međimurski studenti lakše dišu, a popravlja se i obrazovna slika. Međimurje je s 3,7 posto visokobrazovanih godinama bilo na dnu popisa županija.

– Sjećam se da se iz generacije moje sestre iz 1985. godine rijetko tko upisao na fakultet. Uglavnom su svi pozavršavali strukovne škole – kaže Monika, Županija subvencinira kamate, a rok otplate je dvostruko duži od korištenja kredita. U Čakovcu su ovih dana potpisani ugovori sa 163 novih stipendista. Uvjeti vraćanja kredita i stipendija šaroliki su. Ukoliko se po završetku studija stipendist zaposli na području županije, a prebivalište mu je na području Grada, ne mora vratiti polovicu stipendije.

U Prelogu i Murskom Središću odlučili su se na kredite umjesto stipendija. Prelog studentima plaća iznose kamata kredita, a onima koji nakon studija ostanu živjeti na području Grada, “oprašta” vraćanje 600 kuna mjesečno. To znači da od 1000 kuna kredita student vraća samo 400.

– Broj studenata se zadnjih godina znatno povećao. Dosta ih studira u Varaždinu i Čakovcu na veleučilištima – kaže Simon Najman iz Cirkovljana, student FER-a. Međimurska županija ima oko 3400 studenata, od čega 2490 redovnih. Oko 940 ih studira na nekom od veleučilišta koja su uvelike povećala broj studenata.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Postotak visokoobrazovanih od 3,7% u našoj Županiji, ništa ne govori, i korištenje
podatka moglo bi zbuniti mnoge koji ne poznaju prilike i standard života u ovoj sredini. Nije vrijeme za busati o prsa sa podacima u kojima briljira ova Županija,
vrijeme je da se mladi vrate..Zašto nalazite ekstremne slučajeve i liječite svoju
veličinu, na našoj Županiji..?Koliko bi po Vašem mišljenju trebalo biti
stručnjaka u Županiji veličine cca 160.000 stanovnika? To je jedan običan
malo veći grad !
Vi sebi zapošljavajte stručnjake , pa im dajte plaće i sve benificije, samo ne iz zajedničke blagajne…./ Proračuna /
A Upravo, to i radite! Država ubire novac iz naše Županije i daje masi
stručnjaka , koji hodaju u magli u ovoj Državi, i time se hvale!…
Imajte Vi i 47 % visokoobrazovanih, ako ih možete platiti..!
PA, dajte napravite neke poštene analize….

New Report

Close