Ministarstvo Hrgu: U dvije godine u funkciju pola milijuna državnih hektara

Autor: Poslovni.hr/Hina , 10. listopad 2013. u 15:23
Branko Hrg. Photo: Marijan Susenj/PIXSELL

Ministarstvo poljoprivrede najavilo je da do kraja mandata, u iduće dvije godine, namjerava stvoriti pretpostavke da se u funkciju stavi pola milijuna hektara neiskorištenog državnog poljoprivrednog zemljišta.

 Ministarstvo poljoprivrede najavilo je da do kraja mandata, u iduće dvije godine, namjerava stvoriti pretpostavke da se u funkciju stavi pola milijuna hektara neiskorištenog državnog poljoprivrednog zemljišta.

Na početku mandata, prije otprilike dvije godine, izvan proizvodnje je bilo više od 630 tisuća hektara državne zemlje ili gotovo polovica, odgovorilo je Ministarstvo HSS-ovu saborskom zastupniku Branku Hrgu koji se zanimao za rad Ministarstva.

Ministarstvo je uvjereno da je njegov plan realan, ističe da samo mljekarska proizvodnja hitno treba oko 120 tisuća hektara.

Navodnjavanje, briga za proizvode s oznakom izvornosti, odnosno zemljopisnog podrijetla, udruživanje proizvođača, moderniji rad Poljoprivredne savjetodavne službe, još su neke zadaće koje si je krovna poljoprivredba institucija zadala za iduće dvije godine.

U odgovoru zastupniku Hrgu aktualno Ministarstvo podsjeća i na teško stanje koje je zateklo u poljoprivredi.

Neobrađena državna zemlja, sitna i nepovezana gospodarstva, neobrazovani proizvođači, slabo korištenje fondova EU, zanemarivo mali postotak navodnjavanih površina, neke su od zatečenih (ne)prilika.

Konkretno, iako je trećina obradive zemlje pogodna za navodnjavanje, navodnjavalo se samo pola posto površina.

Ozbiljni se pomaci bilježe u korištenju fondova. Od jednog IPARD korisnika kojem je isplaćena potpora u 2010. godini, brojka se prošle godine popela na 58, a 'povukli' su 58,9 milijuna kuna potpora. Do kraja ove godine iz IPARD programa trebalo bi se isplatiti 150 milijuna kuna.

Velika ulaganja države u poljoprivredu od 2001. do 2011. nisu dala očekivane rezultate – smanjene su obradive površine, pao je broj proizvođača, povećan uvoz.

Zbog svega toga, Ministarstvo je, kaže, u protekle dvije godine započelo niz strukturnih reformi.

Korištenje mjera Programa ruralnog razvoja za razdoblje 2014. – 2020. koji će se moći financirati iz EU fonda s 333 milijuna eura godišnje, Ministarstvo označava jednim od svojih najvažnijih ciljeva.

Dok taj program ne zaživi, s Europskom komisijom dogovara se mogućnost nastavka mjera sukladnih sadašnjem IPARD programu.

Do kraja ove godine "u operativnom smislu" kreće Nacionalni program pomoći sektoru vina 2014.-2020., temeljem kojeg će se od iduće godine s 11,8 milijuna eura dati potpora vinarima za obnovu vinograda, investicije u vinarije, marketing i promociju na trećim tržištima.

Intenzivno se priprema dokumentacija za izgradnju sustava navodnjavanja. Do konca ove godine "zaključno u svim fazama projekta" bila bi spremna 84 projekta čija će realizacija omogućiti navodnjavanje približno 124 tisuće hektara. Istovremeno, dovršit će se izgradnja još šest sustava ukupne površine 529 hektara pa bi sa završetkom 2013. bilo izgrađeno 17 sustva površine 17.729 hektara, navodi Ministarstvo.

Komentirajte prvi

New Report

Close