Ministarstvo financija svim poreznicima poslalo nove upute

Autor: Poslovni.hr , 12. prosinac 2017. u 09:01
Foto: Igor Kralj / Pixsell

Zrinušić kaže da su u pojačani nadzor krenuli nakon što se analizom utvrdilo da broj izdanih fiskaliziranih računa nije odražavao makroekonomske pokazatelje.

Prošli tjedan održana je videokonferencija ravnatelja Porezne uprave i pomoćnika ministra financija Zdravka Zrinušića sa svim pročelnicima poreznih uprava u zemlji, gdje je još jednom istaknuto da se zbog sitnica poduzetnici ne kažnjavaju, što je predviđeno i Općim poreznim zakonom.

Istodobno, ravnatelj Porezne uprave i pomoćnik ministra financija Zdravko Zrinušić otkriva i da će još jednom poslati svim područnim uredima upute kako postupati na terenu kad se utvrde manji prekršaji i kad poduzetnici nisu recidivisti, doznaje Jutarnji list.

Zrinušić kaže da su u pojačani nadzor krenuli nakon što se analizom utvrdilo da broj izdanih fiskaliziranih računa nije odražavao makroekonomske pokazatelje i da je od 9800 nadzora, a 7600 se odnosi na fiskalizaciju, u 42 posto slučajeva riječ o recidivistima.

– No, uistinu nije smisao da na temelju velikog i malog slova radimo postupke koji ne održavaju bit djela. Pitanje je je li netko recidivist, kakav je njegov način rada, radi li na crno… Sada ćemo tu uputu i formalno poslati na teren jer i prema Općem poreznom zakonu, za bagatelna djela mogu se izricati niže kazne – kaže Zrinušić koji izražava žaljenje zbog slučaja s malim i velikim slovom i nada se da će se to ispraviti.

– Imamo na terenu 4000 ljudi i naravno da se to zna dogoditi, ali ne opravdavam to i nadam se da će se to moći ispraviti. Kažnjavanje samo po sebi nije svrha, želimo biti partneri poduzetnicima, to je želja i cilj, a ovaj slučaj nije pravilo – poručuje Zrinušić. Napominje i da nije isto ponavlja li se neko djelo, ili se dogodilo prvi put.

– Također, ako je netko nešto pogrešno označio, a nema fiskalnu posljedicu, ili je neki sitni višak u blagajni, to se ne bi trebalo drakonski kažnjavati – zaključuje Zrinušić.

Komentari (4)
Pogledajte sve

Romel, 12.12.2017. u 15:41
stari moj u Švicarskoj se to ovak radi

A u Bugarskoj i Rumunjskoj?
To nam je nekak bliže.

Za sitne greške ne treba nikakva kazna a ne drakonska. Treba u zakon staviti da uvijek ide najprije opomena a onda kazna.

***bezveze, dodju u kontrolu daju ti opomenu i onda te non-stop kažnjavaju uz izgovor pa dali smo mu već opomenu… stari moj u Švicarskoj se to ovak radi, dođu u kontrolu nađu ti 5 sitnih stvari daju ti rok do recimo iduće srijede da to središ i ne dobiješ ni opomenu ni kaznu…kaznu dobiješ jedino ako to ne središ do iduće srijede… porezna treba biti servis poduzetnicima jer nitko nemože pratit toliko promjena zakona koliko ih oni izmišljaju, a ne što glume đelate i doslovce uništavaju ljude na terenu oko banalnosti jel veliko ili malo slovo…imaju prevelike ovlasti, a ama baš nikakve odgovornosti i još im netko da ovlasti da kažnjavaju ljude od čijeg rada dobivaju plaću

“za bagatelna djela mogu se izricati niže kazne ” , evo kako paraziti stave u zakon da mogu derati kako ih volja, umjesto mora ili nesmije.
Za sitne greške ne treba nikakva kazna a ne drakonska. Treba u zakon staviti da uvijek ide najprije opomena a onda kazna.

ma ništa od toga , sad će pisati samo malo manje kazne .nemožeš ti karcinom nahraniti koliko traži.

New Report

Close