Ministarstvo financija Kutli omogućilo da zadrži Vino Ilok?

Autor: Saša Paparella , 30. travanj 2014. u 15:00
Ilustracija / Thinkstock

Država je otpisala 60 posto dugova, većinski vlasnik postaje Geneza, navodno povezana s Miroslavom Kutlom.

Trgovački sud u Osijeku odobrio je predstečajnu nagodbu kojom Ministarstvo financija otpisuje čak 27 milijuna kuna duga tvrtke Vino ilok, odnosno 60 posto od 48,6 milijuna kuna, koliko Ministarstvo ukupno potražuje.

Tražbina od 3,5 milijuna kuna pretvara se u temeljni kapital pa Ministarstvo financija postaje vlasnikom 25 posto dionica Vino Iloka. Preostalih 18 milijuna kuna duga državi ide u reprogram na pet godina, uz kamatu od 4,5 posto i uz godinu dana počeka.  Kao najveći vjerovnik (ukupni dugovi tvrtke Vino Ilok su 71,5 milijuna kuna) država je natjerala i druge vjerovnike da slično postupe. Tako su tijela javne uprave i tvrtke u državnom vlasništvu također otpisale po 60 posto od ukupno 3,7 milijuna kuna tražbine. Više od stotinu ostalih vjerovnika moralo je otpisati 50 posto od svojih 5,6 milijuna kuna potraživanja. U toj je skupini sa 5,8 milijuna kuna najveći vjerovnik Karlovačka banka, a potom sa 2,2 milijuna slijedi Mato Bilušković, prijašnji član NO-a Vina Ilok.  

Plan financijskog restrukturiranja u listopadu 2013. Fini je dostavila Uprava tvrtke Vino Ilok. Nakon mjesec dana, Ministarstvo financija poslalo je Fini vlastti plan, koji tek u detaljima odstupa od iločkog prijedloga. Taj novi plan potpisao je ministar financija Slavko Linić osobno.  U planu restrukturiranja optimistično se navodi da će Vino Ilok već ovu godinu završiti s milijun una dobiti, a u roku od godine dana trebao bi se pojaviti i strateški partner, voljan uložiti 10 milijuna kuna. Jedna od razlika između dvaju planova je u tome što država nije prihvatila prijedlog da vlasnici čak 95 posto dionica budu dvije tvrtke iz Pleternice – Geneza te Comitto DI, aktualni većinski vlasnik Vina Ilok. U mjestimice izmijenjenom planu Ministarstva financija sebi je dodijelilo 24,99 posto dionica Vina Ilok, do kojih će doći pretvaranjem 3,5 milijuna kuna potraživanja. Geneza će do većinskog vlasništva doći pretvaranjem svoje tražbine od 8,9 milijuna kuna u kapital društva.

Ta je tvrtka inače poznata iz slučaja Mirne Rovinj. Navodno je povezana s Miroslavom Kutlom, a ako je to istina, znači da će i vlasnik iz sjene ostati isti.  Vino Ilok, čije su nekretnine procijenjene na 18,5 milijuna kuna, već je jednom dobilo pomoć od države: 2008., i to u obliku 11,5 milijuna kuna kredita Fonda za razvoj i zapošljavanje (FRZ). Kredite su tada dobile još neke tvrtke iz vukovarske regije, tada također u Kutlinoj interesnoj sferi: Eko grad (14 milijuna kuna) i Berg (4,4 milijuna kuna). Svima njima upravljali su Kutlini ljudi od povjerenja, pa je tako u Upravi Vina Ilok sedam godina, sve do lani, sjedio Davor Vlajčević, a u NO-u Antun Crlenjak, obojica poznati iz afera Kamensko i kobilje mlijeko. Opljačkani Berg završio je u stečaju, a Eko grad je ušao u potpuno suvišnu predstečajnu nagodbu: žiro račun te tvrtke bez zaposlenih blokiran je još od 2008. godine.

Komentari (5)
Pogledajte sve

Izgleda da ih vrag nosi iz Mirne.

http://www.istarski.hr/node/14052

Validus u Mirni želi Panonce

Povezana je ona, povezana, itekako.

Oni koji love grdeline su ‘kriminalci’ a pravi kriminalci su uvaženi ‘krizni menađeri’

“Navodno povezana”…..ma nije [emo_smijeh][emo_smijeh][emo_smijeh]

ajme hrvatski narode,ta mafija iz pleternice(geneza)uništit će i ovo malo privrede šta nam je ostalo,jeli više došlo vrijeme da institucije u državi progledaju,ajme magarcu kad se konji priko njega tuku

Institucije države rade svoj posao samo je pitanje za koga!

New Report

Close