Ministar Matić: Tu ima posla za inspekciju rada

Autor: Agencija VLM , 21. veljača 2013. u 14:35
Predrag Matić; Photo: Boris Scitar/VLM

Kandidatima poslan popis literature za testiranje, na kojemu nije bilo priručnika za prvu pomoć, a iz njega je bilo najviše pitanja

Još jedan skanadal sa sumnjivim natječajem potresa zdravstvo Koprivničko-križevačke županije. Nakon što je Zavod za hitnu medicinu na mjesto šefice računovodstva postavio liječnikovu suprugu bez ikakva računovodtsvena iskustva, sada je Dom zdravlja pod sumnjivim okolnostima zaposlio četvoricu vozača saniteta.

Na natječaj su se javila 83 kandidata, među kojima i petorica branitelja. Iako to, prema nekim tumačenjima, uopće nije bilo potrebno, proveden je pisani ispit, za koji su svi kandidati dobili popis potrebne literature.

Čemu zakon?

Taj je ispit na kraju presudio – zaposlena su četvorica kandidata koji su na ispitu postigli zavidan uspjeh. Jedan je ostvario maksimalnih 14 bodova, a preostala trojica jedan manje. Nijedan od njih nema status branitelja.

Osim toga što nije automatski primijenjen članak 35. Zakona o pravima hrvatskih branitelja, prema kojemu branitelji imaju prednost pri zapošljavanju u javnim institucijama, sumnju na natječaj baca i činjenica da se glavnina ispitnih pitanja odnosila na izvor koji kandidatima uopće nije naveden u pozivu za testiranje, a riječ je o priručniku za prvu pomoć! Jučer smo u Ministartsvu branitelja doznali kako su upoznati sa spornim natječajem.

– Ministarstvo branitelja zatražit će očitovanje od Doma zdravlja te će s time upoznati i Županiju, kao osnivača institucije. Također, mjerodavna inspekcija rada dužna je provesti nadzor – poručili su iz kabineta ministra Predraga Matića.

Reakcije

A od županijske vlasti već su stigle žestoke reakcije.

– U pravnome smislu natječaj je upitno proveden, a u moralnome smislu je potpuno neprihvatljiv – bio je žestok dožupan Ivan Pal, dometnuvši da Županija, iako je osnivač Doma zdravlja, nema mogućnosti utjecati na ono što se u njemu događa.

Župan Darko Koren, pak, uputio je pismo upravnome vijeću Doma zdravlja zatraživši poništenje natječaja i konzekvence za v.d. ravnateljicu Mariju Krajina.

– Ako natječaj nije pravilno proveden, UV će reagirati – poručio je jučer šef toga tijela Dražen Pros sa službenoga puta u inozemstvu.

M. Krajina u svome očitovanju tvrdi kako natječajno povjerenstvo nije moglo odabrati vozače bez testiranja te da je sva literatura navedena u pozivu na testiranje.

– Dio pitanja iz testa odnosio se na opće znanje bilo kojeg sudionika u prometu pri pružanju prve pomoći – kazala je ona, smatrajući da su svi kandidati bili u ravnopravnome položaju.

Da tome možda ipak nije bilo tako, sugeriraju kuloarske priče da je jedan od primljenih vozača nedavno dao otkaz, a da je drugi u kumskoj vezi s jednim od rukovoditelja u Domu zdravlja. Nakon svega, nejasno je zašto su u ispitnoj literaturi bili navedeni drugi propisi iz korpusa općeg znanja vozača, a nije i priručnik iz prve pomoći.

Komentirajte prvi

New Report

Close