Jakovina prodao tvrtku ‘mladom poduzetniku iz Slavonskog Broda’ za 400.000 kn

Autor: Božica Babić, Poslovni.hr , 27. prosinac 2012. u 11:59
Tihomir Jakovina (Foto: Patrik Maček/PIXSELL)

Ministar Jakovina prodao je svoje poduzeće TJ-PROM zbog kojeg su ga nedavno u medijima i opoziciji pozivali da podnese ostavku.

Ministar poljoprivrede Tihomir  Jakovina prodao je svoje poduzeće TJ-PROM zbog kojeg su ga nedavno u medijima i opoziciji pozivali da podnese ostavku.

"Tvrtku  TJ-PROM prodao sam 15. prosinca jednom mladom poduzetniku iz Slavonskog broda za 400 tisuća kuna. Po dogovorenim uvjetima iz ugovora on je trebao u roku osam dana platiti obveze koje je tvrtka imala prrema dužnicima, dobavljačima i ostalim vjerovnicima", kazao ministar Tihomir Jakovina danas novinarima ističući kako ovim postupkom završava jednu fazu svojih aktivnosti.

Time, ustvrdio je, prestaje svaki razlog da ga se proziva radi sukoba inetresa, a kojega zapravo nije ni bilo, naglasio je.

Na izravan upit zašto ne kaže kome je prodao tvrtku, Jakovina je uzvratio kako će to ionako biti uskoro poznato upisom novog vlasnika u Sudski registar. U Sudskom registru Jakovina je trenutno upisan kao jedini osnivač društva, dok je kao osoba ovlaštena za zastupanje, odnosno kao direktor upisan Predrag Šimić iz Slavonskog Broda. U Sudskom registru navodi se i kako je Šimić odlukom povjerenika člana društva o imenovanju člana uprave od 27. studenog 2012. godine imenovan za direktora društva.

Novinare je zanimalo koliko će dugova podmiriti novi vlasnik, pa je Jakovina iznio da se radi o 110 tisuća kuna. Upitan je međutim kako je moguće da tvrdi da duguje samo 110 tisuća kuna, kada u financijskom izvješću za 2011. (koje je osobno potpisao, a Financijskoj agenciji predano je u lipnju 2012.), stoji da za poreze i doprinose duguje državi 150 tisuća kuna, dok ostalim vjerovnicima duguje još oko 700 tisuća kuna. Jakovina  je nevoljko odgovorio da ti podaci nisu točni.

Tek je kratko pojasnio da je dug za porez i doprinose riješen kroz reprogram, a na pitanje o dugu prema vjerovnicima je odšutio. 

Podsjetimo, Novi list objavio je kako je TJ-PROM dužan 150 tisuća kuna, od čega državi i Hrvatskim vodama 13 tisuća. Jakovina je upravljačka prava tek 9. studenog prenio na jedan odvjetnički ured u Slavonskom Brodu, o čemu je Povjerenstvo za sukob interesa obavijestio mjesec dana kasnije. Nakon što je zbog toga postao predmet javnih rasprava, a i premijer Zoran Milanović ga je na sjednici Vlade upozorio da mu se ne smiju događati takvi propusti ( 'premda u tom slučaju nema sukoba interesa'), Jakovina se odlučio riješiti spomenute tvrtke.

'Iako sam sa zakašnjenjem prenio svoja upravljačka prava na povjerenika koji je imenovao novog direktora društva, te na taj način uskladio svoj status u društvu sa zakonskom odredbom, odlučio sam se i na konačnu prodaju poslovnog udjela u društvu TJ-PROM. Tako sada više nisam niti vlasnik, a niti direktor u tom trgovačkom društvu. Ugovorena cijena je 400 tisuća kuna, od kojeg iznosa se novi vlasnik obvezao podmiriti sve obveze društva, dok će mi ostatak kupoprodajne cijene bit isplaćen u dogovorenim rokovima', kazao je ministar Jakovina za Novi list.

Komentari (8)
Pogledajte sve

Ovo je slučaj za DORH!Hitno provjeriti kupoprodajni ugovor i pratiti kakve će ugovore s državom sklopiti mladi poduzetnik!Nije problem kupiti propalu firmu za 400.000 kn.ako s druge strane sklapaš milijunske poslove!Mislio sam da je to ružna HDZ prošlost,ali ovi me svakim danom uvjeravaju da izbori uopće nisu ni bili!

tvrtku neaktivnu od 2008. bez ijednog zaposlenog, sa dugom od 150 000 kn ( uglavnom prema dobavljačima)-znači na lošem glasu, tri godine spremna za stečaj , čovjek prodao mladom PODUZETNIKU – jakovinu treba predložiti za nobelovu nagradu

postojili veća sramota i prevara u svijetu houdini je mala maca za jakovinu[emo_smijeh][emo_smijeh][emo_smijeh][emo_smijeh][emo_smijeh][emo_smijeh][emo_smijeh]

najgore je što nema srama raditi budale od nas . a hebem ti hrvatistan.

…pa nemoš vjerovati…pa kako taj može uopće sjediti u Vladi,a ni firme se ne zna riješiti…

…tko bi kupio firmu koja je dužna 150 tisuća kuna ( to za one koje znamo ) a koliko je onog što ne znamo…

…znači da je naš ministar,em totalno nesposoban kao privrednik,em nesposoban i kao ministar,jer ne zna kao razriješiti svoj pravni status…

…pa tko savjetuje ovakove tukce…[emo_zloban]

New Report

Close