Milanović: Vlada ima okvir za pregovore s MOL-om, sve ostalo su spekulacije

Autor: Poslovni.hr/Hina , 25. srpanj 2014. u 18:44
Photo: Davor Javorovic/PIXSELL

Vlada ima okvir za pregovore s mađarskim MOL-om o Ini i dok je on na snazi, a na snazi je, pregovarat će se s MOL-om, a sve ostalo su spekulacije, izjavio je Milanović.

Vlada ima okvir za pregovore s mađarskim MOL-om o Ini i dok je on na snazi, a na snazi je, pregovarat će se s MOL-om, a sve ostalo su spekulacije, izjavio je predsjednik Vlade Zoran Milanović danas na Kunjevcima nedaleko Vinkovaca zamoljen da komentira izjave ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka da Vlada razmišlja o kupnji dionica Ine od MOL-a.

"Ne mogu spekulirati, ali znate koliki nam je javni dug i znate kakva su pravila igre. Dakle, postoje prioriteti. Iznosi o kojima se priča u medijima su ogromni. Mi taj novac u ovom trenutku nemamo, ali, kažem, to su sve spekulacije". rekao je Milanović koji nije želio komentirati današnji prekid razgovora s MOL-om rekavši kako će to komentirati ministar Vrdoljak.

"On je s još jednom osobom zadužen i dobio je mandat Vlade u okviru pregovaračkog okvira i time se bavi, a sve drugo su spekulacije", ponovio je premijer.

Upitan o poreznoj reformi i mogućnostima uvođenja poreza na nekretnine, Milanović je poručio kako se porez na nekretnine sigurno neće uvesti sljedeće godine.

"Što će biti kasnije i na koji način ćemo ga možda jednog dana uvesti, to ćemo još vidjeti. Ali, za sada ne", kazao je.

Vlada je Europskoj komisiji naznačila da se o uvođenju tog poreza razmišlja od 2016. godine, rekao je Milanović, ističući i kako to ne može biti nikakva "pumpa za punjenje proračuna".

"Naš proračun je rastao od malo manje od 80 milijardi kuna 2003. godine, do skoro 130 milijardi kuna rashoda. To je ogroman rast u jedanaest godina u kojima je gospodarstvo raslo samo do 2008. godine, a nakon toga pada. Dakle, odakle smoći i nabaviti taj novac, a potrebe su sve veće i veće. Čak su određene kategorije stanovništva svjesno bile kupovane, šarmirane od strane tadašnje vlasti. To sada treba sve skupa plaćati", kazao je.

Po njegovim riječima, ljude je potrebno stimulirati da rade i da se bore kako bi im ostalo više za potrošnju.

U tom smjeru, kaže, idu i određena "glasna razmišljanja" o mogućim poreznim promjenama koje će jedan dio populacije motivirati više, bez da ih se, kao što se sada događa, destimulira ili kažnjava što zarađuju malo više.

Jedan od hrvatskih problema, smatra premijer, je i da bi svi htjeli promjene, ali da se te promjene ne događaju u njihovom "dvorištu".

Vlada ima pred sobom ozbiljan izazov kontrole proračuna, što će biti borba koja, kako je kazao, neće prestati u mandatu ove Vlade.

I sljedeći će mandat, smatra, biti obilježen jednom "vrstom rasta, pada nezaposlenosti, ali i stabilizacije proračunskih i prihoda i rashoda".

Upitan o zahtjevu koji je zaprimio MUP za financiranje obrane Josipa Perkovića, premijer Milanović je rekao da će MUP postupiti po zakonu. "Ne mogu spekulirati o tome, postoje zakoni, a ne znam što zakon o tome kaže", kazao je rekavši kako "mnoge zakone zna, ali taj ne zna niti je ikad čuo da tako nešto postoji".

Komentirajte prvi

New Report

Close