Milanović: Nećemo se zalijetati u bankovnu uniju

Autor: Tomislav Krasnec (VLM) , 19. prosinac 2013. u 21:59
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Svih 28 zemalja EU uspjelo je preksinoć doći do dogovora o najvažnijoj odluci o prijenosu nacionalnog suvereniteta nakon stvaranja eura – o SRM-u.

Svih 28 zemalja EU uspjelo je preksinoć doći do dogovora o najvažnijoj odluci o prijenosu nacionalnog suvereniteta nakon stvaranja eura – o SRM-u, jedinstvenom mehanizmu za sanaciju i likvidaciju banaka. Iako će profunkcionirati najranije 1. siječnja 2016., puni kapacitet od 55 milijardi eura za spašavanje banaka imao bi tek 2025., no već se smatra finalnim korakom stvaranja bankovne unije i ključnim za spašavanje eura kao valute.

Bankovna unija smišljena je za članice euro zone, no otvorena je i članicama EU koje još ne koriste euro, a hrvatski premijer Zoran Milanović jučer je rekao kako se “nećemo ni u što zalijetati”.

“Promatramo. I važemo svoje interese. Nećemo se ni u što zalijetati. Hrvatska je snažno izložena euru, 85% banaka u Hrvatskoj je u vlasništvu banaka iz Europe, tako da na neki način već jesmo unutra, ali formalno nismo. Razmotrit ćemo najbolje hrvatske interese”, rekao je Milanović prilikom ulaska na sastanak Europskog vijeća u Bruxellesu.  Novost koju donosi SRM je da odluka o sanaciji ili likvidaciji banaka koje se nađu u problemima više neće biti na nacionalnim regulatorima, već na zajedničkom europskom tijelu. Još jedna velika novost je da će se posrnule banke spašavati novcem banaka, a ne poreznih obveznika. Banke će morati uplaćivati posebne doprinose u fond u sklopu SRM-a, ali taj bi fond trebao doseći cilj od 55 milijardi eura tek nakon 10 godina od stvaranja SRM-a.

Kako će se novi mehanizam odraziti na banke u zemljama izvaneuro zone koje su u vlasništvu banaka unutar euro zone opisao je za Večernji list jedan diplomat iz zemlje koja je u sličnoj situaciji kao i Hrvatska: Kad se otvori sanacijski proces u nekoj banci koja ima sjedište u eurozoni i potpada pod SRM, a posluje i u zemljama izvan eurozone koje ne potpadaju pod SRM, predstavnik te zemlje, odnosno nacionalnog tijela za sanaciju banaka, biva pozivan na sjednicu odbora SRM-a. Sudjeluje u raspravi o sanaciji ili likvidaciji te banke. No, ako nema konsenzusa, predstavnik nacionalnog regulatora iz zemlje izvan SRM-a može biti preglasan.

Komentirajte prvi

New Report

Close