Milanović: Ne rušiti tečaj kune

Autor: Poslovni.hr/Hina , 05. ožujak 2015. u 11:10
Foto: Patrik Macek / Pixsell

Premijer Zoran Milanović na početku sjednice Vlade u četvrtak poručio je da će Vlada braniti tečaj kune, naglasivši kako je jedini ispravan put za gospodarski oporavak stabilnost kune, konkurentnost i ulaganje.

Premijer Zoran Milanović na početku sjednice Vlade u četvrtak poručio je da će Vlada braniti tečaj kune, naglasivši kako je jedini ispravan put za gospodarski oporavak stabilnost kune, konkurentnost i ulaganje.

"Ne se igrati s kunom", poručio je premijer u osvrtu na, kako je rekao, pojedine izjave u kojima se zagovara rušenje tečaja kune.

"Uz sve probleme koje imamo i borimo se, jedini pravi put je stabilna kuna, konkurentost, ulaganje. To ne ide preko noći, čuli smo da treba pet godina, a nama će trebati manje", rekao je Milanović.

Uz ispriku što drži predavanje, naglasio je kako je ono potrebno jer treba stalno ponavljati da je jedini put kojim hrvatsko gospodarstvo može ići naprijed veća konkurentnost, a ne niže cijene, niže plaće, niža kupovna moć.

Rušenje kune, rekao je, možda žele neki investitori i konzultanti, ali hrvatska politika i hrvatska Vlada to neće dopustiti. "Nećemo nikad krenuti tim putem", poručio je premijer, naglasivši kako je iluzija "da se snižavanjem vrijednosti nacionalne valute može postoći konkurentnost hrvatskog gospodarstva".

"To je pogrešno. To mogu raditi samo zemlje koje su na samim počecima industrijskog razvoja, a Hrvatska to nije. Hrvatska je dosta odmakla i bori se za ulazak u kategoriju stvarno razvijenih država. A to ne radiš tako da izvoziš jeftine trupce i poluproizvode", rekao je.

Istaknuo je pritom kako Hrvatska naročito konkurira u turizmu i to kvalitetom i visokom razinom usluge. "To je jedini način, a da biste to mogli morate puno ulagati i to privatni poduzetnici plus država koja ulaže u infarstrukuru", dodao je.

Pozvao je stoga sve koji se, kako je rekao, svako malo poigravaju s izjavama o tečaju kune "da shvate posljedice svojih izjava i shvate kakav to utjecaj može imati na strane investitore, na povjerenje u Hrvatsku, na stabilnost monetarnog sustava" i da se ne igraju s kunom.

Komentari (10)
Pogledajte sve

Da li bi nam mogli reći, u kojoj fazi je zakon ili pravilnik o procjenjivanju nekretnina..?

Psihologija “balkanca”

Kada bi si netko dao truda analizirati koje se tri rječi najčešće ponavljaju u svim naslovima svih tiskovina Hratskoj u zadnjh 25 godina, to bi bile tri: sudbina, šutnja, rušenje. U posljednjih dvije-tri godine frekventnst pojavljivanj “rušenja” je porasla po eksponencijalnoj krivulji. “Rušenje” je oduvijek bilo podsvjesna kompenzacija “balkanca” za vjekovima nataloženu ljutnju zbog nemoći, bijede i beznačajnosti (ne ulazimo sada u to zašto i čijom krivnjom).

No, kod tečaja valute “rušenje” je deplasirana ideja i za nju nema mjesta. Tečaj valute pa tako i kune je matematički egzaktna materija (na stranu to da li se to pravilo poštuje i koliko). Tu je i pravilo što nacionalnoj valuti jedne države daje snagu. Naravno to je, posjednostavljeno, snaga njene ekonomije odnosno izvoza. U slučaju Hrvatske ulogu izvoza imala je prodaja imovine naslijeđene od bivše SFRJ – Pliva, HT, Ina itd…itd…. Velika količina stranog novca prodajom te naslijeđene imovine ulazila je u Hrvatsku i konvertirala u kune (naravno i kroz zaduživanja. Odavde uloga HNB-a kao goleme mjenjačnice.

Odavde i iluzija “jake” kune. Dakle rješenje bi bilo ne rušenje kune nego rušenje iluzije njene snage.

Moller: Rušiti premijera !!


kunu treba devalvirati da se poveća konkurentnost gospodarstva, no PRIJE devalvacije kune zakonom treba obavezati banke da se
1. ukine vlautna kluzula
2. svi odobreni krediti s valutnom klauzulom u EUR-ima preračunaju u kunske po tečaju na dan dizanja kredita

ovime devalvacija kune ne bi naštetila kreditno zaduženim građanima niti gospodarstvu

Možda možemo usput zamoliti Rotschilda i Morgana da im kredite vraćamo u kunama, po tečaju prije devalvacije.

New Report

Close