Milan Kujundžić: “Ako želimo sačuvati liječnike i medicinske sestre to povlači nove troškove”

Autor: Poslovni.hr/Hina , 13. svibanj 2019. u 08:45
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Dug od osam milijardi kuna, tvrdi Kujundžić, ova je vlada je naslijedila, a u svom mandatu nije ga povećala, no sa 750 eura izdvajanja po glavi stanovnika u Hrvatskoj ne može se liječiti jednako dobro kao u zemljama koje izdvajaju 5000 eura po stanovniku.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić upozorio je na nedostatna sredstva u zdravstvu zbog kojih dijelom i medicinsko osoblje odlazi iz Hrvatske, rekao da se za sada ne razmišlja o povećanju cijene dopunskog zdravstvenog osiguranja, no izdvajanja se, ističe, za zdravstvo moraju povećati.

"Mi kao nacija moramo odlučiti želimo li sačuvati liječnike i medicinske sestre, vrhunsku medicinu i nove lijekove. Moramo biti svjesni da to povlači nove troškove", istaknuo je u Dnevniku Nove TV ministar Milan Kujundžić govoreći o problemima u zdravstvu koje je opterećeno dugom od oko osam milijardi kuna.

Dug od osam milijardi kuna, tvrdi Kujundžić, ova je vlada je naslijedila, a u svom mandatu nije ga povećala, no sa 750 eura izdvajanja po glavi stanovnika u Hrvatskoj ne može se liječiti jednako dobro kao u zemljama koje izdvajaju 5000 eura po stanovniku.

Ponovio je i tezu da bi se najbrži učinak ostvario povećanjem trošarina za alkohol i cigarete, no tom rješenju ministar financija Zdravko Marić do sada nije bio sklon.

Na temu smanjenja duga bolnica prema veledrogerijama koji je dosegao 2,6 milijardi kuna rješenje će se pronaći ili na razini proračuna ili na razini Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, a sastanak na tu temu održat će se u četvrtak, najavio je ministar.

No, unatoč financijskim problemima, Kujundžić ističe da mnoge stvari funkcioniraju u hrvatskom zdravstvu u kojemu prednjačimo u odnosu na brojne druge bogatije zemlje.

Brojni pomaci su ostvareni u protekle dvije godine, kaže ministar i posebno izdvaja prioritetne liste čekanja preko kojih je 2018. godine zbrinuto 24.500 bolesnika.

"Sad možemo sve ozbiljne bolesnike riješiti unutar sedam dana", ističe ministar.

Osvrnuo se i na velik broj liječnika i medicinskih sestara koji napuštaju Hrvatsku, te istaknuo da je u zadnje dvije godine tri puta povećan broj specijalizacija.

Ova vlada, tvrdi, vodi "jednu zdravu politiku što se tiče ljudskih resursa, a značajan broj liječnika koji su otišli – vraća se u Hrvatsku". U tu svrhu izmijenjen je i zakon o zdravstvenoj zaštiti te uveden model većih plaća za one koji rade više i bolje.

No, treba, kaže, imati na umu da u sadašnjim uvjetima 85 posto prihoda bolnice ide na plaće.

"Teško je povećati plaće, a da se pritom ne zaustavi kupovanje lijekova", poručuje Kujundžić koji rješenje vidi u povećanju izdvajanja za zdravstvo.

Na pitanje očekuje li da mu se premijer zahvali na suradnji kaže: Što se mene osobno tiče, ja bih svaki dan bio sretan da se ja zahvalim. Dakle, ovo je samo teret. Ovo je funkcija koja je tako teška i s kojom je teško nositi se". Unatoč tome što mu je teško, ostaje ministar.

Komentirajte prvi

New Report

Close