Međunarodni znanstveno-stručni skup Poljoprivreda u zaštiti prirode i okoliš

Autor: Poslovni.hr , 06. lipanj 2016. u 13:59
Thinkstock

Skup traje dva dana, tijekom kojih će biti prezentirano 60-ak znanstvenih i stručnih radov

Poljoprivreda u zaštiti prirode i okoliša trajna je tema dvodnevnog Međunarodnog znanstveno-stručnog skupa koji se već devetu godinu održava u Vukovaru. Inicijator i glavni organizator skupa je Agroglas, dvotjednik za poljoprivredu Glasa Slavonije d. d., koji je na taj način želio povezati obilježavanje 5. lipnja – Međunarodnog dana zaštite prirode, sa svojim rođendanom, 6. lipnja, kada je prije 15 godina izišao na kioske diljem Lijepe Naše.

Skup traje dva dana, tijekom kojih će biti prezentirano 60-ak znanstvenih i stručnih radova. Prvog dana organiziran je okrugli stol o preciznoj poljoprivredi, a koji je moderirao prof. dr. sc. Mladen Jurišić, s Poljoprivrednog fakulteta Osijek, priznati dugogodišnji autoritet u tom segmentu agronomije, a Krešimir Grgić, dipl. inž., direktor ratarstva Belja, prezentirao je praktičnu primjenu precizne poljoprivrede na ratarskim površinama Belja.

Na skupu su uz brojne znanstvenike i stručnjake iz Hrvatske i zemalja regije, sve nazočne na skupu pozdravili i župan Božo Galić, kao i ministar poljoprivrede Davor Romić, koje je ujedno održao i jedno od predavanja.

Ministar Romić je istaknuo kako se inovativne tehnologije moraju uvesti u poljoprivrednu proizvodnju, te da ih trebaju primjenjivati kako veliki, tako i mali proizvođači. Rekao je kako hrvatska poljoprivreda za sve prošle godine nije napravila značajniji iskorak ni tehnološki, ni stručno, ni temeljno te se zato danas nalazimo tu gdje jesmo. Po njegovim riječima, temelji hrvatske poljoprivrede nalaze se u obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima koja se moraju umrežiti s prehrambenom industrijom kao jednim od najvitalnijih dijelova hrvatskog gospodarstva. 

Komentirajte prvi

New Report

Close