Mercator preko Getroa ulazi u bitku za male trgovce

Autor: Danijela Jozić,VLM , 11. travanj 2012. u 22:00

Mercator Hrvatska i Savez udruga malih trgovaca (340 obrta i tvrtki) potpisali ugovor o poslovnoj suradnji

Nakon Konzuma i Metroa u bitku za male trgovce intenzivnije se uključuje i Mercator. Predsjednik Uprave Mercatora Hrvatska Samo Gorjup i Ivan Ćibarić, predsjednik Saveza udruga malih trgovaca, koja okuplja 340 obrta i tvrtki (s područja Zadra, Rijeke, Zagreba, Siska i Međimurja) potpisali su ugovor o poslovnoj suradnji, priopćeno je u srijedu iz Mercatora Hrvatska. To za male trgovce znači povoljniju nabavu ali i određenu marketinšku podršku.

“Mercator već godinama ima poslovnu suradnju s malim trgovcima a potpisani ugovor sa savezom je na neodređeno vrijeme. Ugovor je namijenjen svim njegovim članicama koje imaju oko 600 prodajnih mjesta, s više od milijardu kuna prometa. Tako dobivaju mogućnost nabave asortimana preko oba brenda trgovina – Mercator i Getro. Iako se veleprodaja obavlja i kroz veće formate trgovina Mercatora, ona je zastupljenija u brendu Getro u čijoj strukturi prihoda veleprodaja sudjeluje s polovinom”, pojasnili su nam u Mercatoru. Ivan Ćibirić nam nije želio otkrivati kakvim će uvjetima Mercator ‘mamiti’ male trgovce. “Uz krovni ugovor koji je potpisao Savez, svaki mali trgovac ovisno o svom bonitetu i veličini nabave može se izboriti za što bolje uvjete kod Mercatora”, kaže Ćibarić. Najveći trgovački lanac u zemlji, Konzum u vlasništvu koncerna Agrokor, je kroz veleprodaju Velpro okupio dosad više od 1300 malih trgovaca (tzv. Plus Market) dok ih Metro okuplja nešto više od tisuću. Svi oni kažu da mali trgovci pritom ne moraju nabavljati robu isključivo kod njih. “Velpro je zasad privukao najviše malih trgovaca jer nudi odgode plaćanja za razliku od cash and carry marketa u kojima platiš i uzmeš robu.

Primjerice, ako plate u roku od 15 dana dobiju rabat sedam posto, dok je plaćanje u roku 30 dana bez popusta“, kaže Boris Vukelić, predsjednik Ceha trgovine pri Hrvatskoj obrtničkoj komori (HOK). Ivan Ćibirić pak kaže da su i s Mercatorom dogovorili odgode plaćanja te da o svakom trgovcu pojedinačno ovisi kakve će uvjete dobiti. ”Ugovor s Mercatorom jako je važan za nas jer znači daljnji opstanak za male trgovce“, ističe Ćibirić. A da će se voditi pravi mali rat za male trgovce govori podatak koji smo dobili iz Konzuma.”Velpro već dugi niz godina ima partnerske ugovore sa članovima Saveza udruga malih trgovaca pojedinačno i putem ugovora o poslovnoj suradnji s udrugama koje te iste kupce okupljaju regionalno u cijeloj Hrvatskoj. Više od polovice članova novog Saveza udruga malih trgovaca partnerski su također povezani sa Velproom kroz projekt Plus market”, poručuju iz Konzuma. Savez navodno namjerava idući ugovor potpisati i s Metroom čime će se bitka za male još više zakuhati.

Pred malima dilema

Osloniti se na jednu veleprodaju ili više njih?
Boris Vukelić, predsjednik Ceha trgovine pri HOK-u podržava ugovor Saveza udruga malih trgovaca s Mercatorom, ali i kaže da bi najnoviji razvoj događaja mogao značiti ozbiljne promjene. “Moglo bi se dogoditi osipanje udruga malih trgovaca. Pred njima će sad biti osnovna dilema hoće li se više osloniti na jednu veleprodaju ili pokušati izboriti bolje uvjete kod više njih”.

Komentirajte prvi

New Report

Close