Matijašević: Ako se izmijeni ZOR pregovore ćemo voditi na ulici

Autor: Poslovni.hr/Hina , 13. rujan 2013. u 12:52
Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata (HURS) Ozren Matijašević upozorio je danas da sindikati neće pristati na loša rješenja u izmjenama Zakona o radu.

Predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata (HURS) Ozren Matijašević upozorio je danas da sindikati neće pristati na loša rješenja u izmjenama Zakona o radu (ZOR) već će, a ako Hrvatski sabor usvoji izmjene koje predlaže ministar rada Mirando Mrsić , "pregovore voditi na ulici".

Matijašević je na konferenciji na novinare ustvrdio da prijedlog izmjena uređivanja radnog vremena otvara mogućnost 60-satnog radnog tjedna, a otvara se i mogućnost da se prekovremeni rad više ne plaća kao izvanredna okolnost jer će poslodavac kroz duže razdoblje sam određivati režim radnoga vremena.

Ministarstvo rada i mirovinskog sustava u svojim obrazloženjima navodi kako se devijacije oko organizacije radnoga vremena događaju u manjem broju djelatnosti, pa zbog toga ne treba mijenjati ZOR već dopustiti da socijalni partneri to reguliraju pregovorima, smatra Matijašević.

Predsjednik HURS-a rekao je da Mrsić umjesto istinskog socijalnog dijaloga u Gospodarsko-socijalnom vijeću preko medija obznanjuje što će stajati u novom ZOR-u, a istovremeno ne razgovara sa socijalnim partnerima. HURS do danas nije dobio službeni prijedlog izmjena ZOR-a, a na sastancima i u medijima govorilo se samo o tezama.

Matijašević je ocijenio da izmjene ZOR-a neće rezultirati novim zapošljavanjem, jer su ovo četvrte izmjene od 2009. godine, a od 2008. izgubljeno je oko 100.000 radnih mjesta, dok je radno aktivnog stanovništva 65.000 manje.

Ustvrdio je da se nastavlja trend rastakanja hrvatskog gospodarstva, koji se najbolje ogleda u padu industrijske proizvodnje, gubitku radnih mjesta, posebice u građevinarstvu i prerađivačkoj industiji, te robnom deficitu, naročito u proizvodnji hrane.

U takvim okolnostima jedan od najaktivnijih ministara trebao bi biti ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak ali njegove aktivnosti mogle bi se nabrojati na prste jedne ruke, a umjesto njega najaktivniji je ministar rada, kaže Matijašević.

Komentirajte prvi

New Report

Close