Maras: Kompanije u stranom vlasništvu ne žele ulagati

Autor: Poslovni.hr , 10. prosinac 2012. u 15:11
Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras; Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

“Uloga takvih kompanija je u svakom društvu velika i moraju raditi zajedno s državom na investicijama u tome sektoru, a riječ je o IT infrastrukturi”, rekao je ministar Maras.

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras u intervjuu za Novi list komentirao je nedostatak ulaganja u inovacije. “Važno je da država da podršku poduzetnicima, ali bez ideja neće se ništa dogoditi kakve god mi uvjete stvorili. Imamo sad situaciju da su glavni igrači u interesnim udrugama velike tvrtke koje u ovom trenutku nemaju toliko ambicija za investiranje, koje su stranom vlasništvu, dobro posluju i nemaju ambiciju unaprijediti stvari tako brzo kao što nama treba”, rekao je Maras.

>>> Zašto nema stranih ulaganja u Hrvatsku? Evo što misli Zoran Aralica

Na pitanje misli li tu između ostaloga i na HT, Maras  je naglasio da je “uloga takvih kompanija u svakom društvu velika i moraju raditi zajedno s državom na investicijama u tome sektoru, a riječ je o IT infrastrukturi”. Ministar smatra da tu stanje nije zadovoljavajuće te da se kompanije ne smiju zadovoljavati svojom pozicijom na tržištu i jedino dobrom dobiti iz godine u godinu. “Telekom sektor ne investira dovoljno. O motivima možemo razgovarati, ali mislim da su oni zadovoljni svojim rezultatima i pozicijom pa ne vide potrebu da se u ovom trenutku dalje ulaže”, zaključio je.

Smatra da je nevjerojatno da nijedna kompanija iz telekom sektora, uključujući i onu najveću u Hrvatskoj, neće imati kvalitetan centar kao što je podatkovni centar u Jastrebarskom, najveći  u ovom dijelu Europe. Država je u ovom projektu bila prisutna kao investitor kroz FGS-ove. Ministar je napomenuo kako se u Njemačkoj gradi takav podatkovni centar trideset puta veći, ali tamo je investitor Deutsche Telekom. Upozorava i da se ulaganje u infrastrukturu ne može uvjetovati monopolom. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

Svu dobit izvlače van kroz dividendu ne plativši lipe poreza. A kad vide Marasa sigurno se prestraše.

ih… pa tvoj Linić je prodao HT Nijemcima… to je sad privatna firma!
ovaj lik još uvijek je mentalno u debelom komunizmu, očito ne kuži da su prošla vremena kad su takvi kao on dirigirali gdje će se i u što ulagati…
SDP je iz dana u dan sve više izgubljen u prostoru i vremenu.

New Report

Close