Zašto nema stranih ulaganja u Hrvatsku? Evo što misli Zoran Aralica

Autor: Poslovni.hr , 10. prosinac 2012. u 15:40
Zoran Aralica; Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Zoran Aralica s Ekonomskog instituta, stručnjak za društveno-ekonomsku upotrebu znanja i tehnologije, regionalnu suradnju i industrijske politike, dijagnosticirao je prije godinu dana predstečajno stanje hrvatske ekonomije.

Zoran Aralica s Ekonomskog instituta, stručnjak za društveno-ekonomsku upotrebu znanja i tehnologije, regionalnu suradnju i industrijske politike, dijagnosticirao je prije godinu dana predstečajno stanje hrvatske ekonomije.

Tada je vjerovao da će izborni proces iznjedriti političku elitu koja će stvari pogurati prema naprijed i zemlju izvući iz recesije, pišu Novosti. Danas je puno manje optimističan, iako i dalje vjeruje u sposobnost građana da misle inovativno.

U intervjuu za Novosti Aralica je izjavio kako je Vlada propustila koordinirati ministarstva na podizanju tehnoloških kapaciteta radi privlačenja stranih ulaganja, od kojih je puno očekivala.

"Ne može biti stranih ulaganja bez realne procjene onoga što poduzeća unutar tih sektora mogu napraviti. Nažalost, Vlada je ostala u svijesti izgradnje jednostavnih infrastrukturnih objekata i megasustava poput Plomina. Sadašnji su problemi puno složeniji nego 2000. godine, a oni koriste slične mehanizme, bez utjecaja na osnovne varijable ekonomije: dodanu vrijednost, zaposlenost i izvoz. Neoliberalni kapitalizam u kojem trenutno egzistiramo zahtijeva presiju Vlade prema potrošnji i nepovlaštenim društvenim skupinama, a isključuje bilo kakav društveni konsenzus, umanjuje se uloga Sabora, monetarna vlast je izolirana od realnog života. To odgovara bankarskoj oligarhiji. Nazvao bih to “čaršijskim” sustavom, gdje proroci i eksperti govore kako treba raditi, a ljudi to prihvaćaju kao istine", kazao je. Izvorni članak možete pročitati ovdje.

Komentari (4)
Pogledajte sve

Upitno je znanje “stručnjaka” Aralice. Spomenuo je manje značajne satavnice stanja a one glavne su spomenuli frankie i glogovik. Stoga bi mu bilo pametno da prouči što su forumske kolege napisali[emo_beztona]

Nije puno rekao ali sve sto je rekao je pogresno detektirano. Prvo stranih ulaganja nema jer nema sigurnosti(nakaradno,sporo i koruptivno pravosudje),golem uticaj politike na svaku vrst ulaganja(svak zeli pinku,pa do realizacije projekta prodje i desetljece) i na kraju visoki i suludi porezi. Ne izgleda previse optimisticno. U ovoj zemlji je gotovo nemoguce poslovati sa profitom sa ovolikim porezima i kad pored toga nemas gotovo nikakvu zakonsku zastitu onda je rezultat ovakav kakav je porazavajuci.
Eto moj Varalica to su ti pravi razlozi zasto ulaganja nema. Ne ocekujem da ce se ista promjeniti zato se treba okrenit sebi i svome kljusetu jer pomoc iz vanka mozemo zaboravit.

@ GLOGOVIK,

jako si pametan .

Živo me interesira gdje čuvaš pamet po noći ,

da ti ju Lisica ne pojede ?

[emo_palacd]

New Report

Close